• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

"Пръстови отпечатъци" на градовете може да помагат за по-доброто им планиране

"Пръстови отпечатъци" на градовете може да помагат за по-доброто им планиране

/КРОСС/ Благодарение на това се вижда, че в някои градове като Ню Йорк, Лима или Буенос Айрес например повечето от кварталите са изградени като мрежи, докато в Лондон има много повече свободни пространства. Освен това в рамките на един град може да има мащабни разлики в оформлението на различните райони. Типичен пример за това е Рио де Жанейро, където има значителни разминавания между законните постройки и кварталите на бедните с хиляди нерегламентирани къщи, известни още като фавели.

За гъсто населените градове едно от най-големите предизвикателства е как да бъде организиран градският транспорт и инфраструктурата, така че хората да може да се предвижват възможно най-бързо и ефективно до работните си места. Там, където този проблем не е добре решен, задръстванията и прекомерните замърсявания са неизбежни, коментират специалистите.

Британски експерти създадоха система за сваляне на "пръстови отпечатъци" от градовете, които да помагат за по-доброто им планиране и организиране на социалните услуги.

Подобно на хората, градовете и техните квартали имат свои собствени уникални отпечатъци, нещо като пространствена ДНК, обясняват специалистите, които са въвели тези полезни инструменти, за да дадат отговор защо определени градове или квартали са предпочитани за живеене или работа или са избягвани от хората и не се интегрират успешно в общата градска система. Отпечатъците са създадени от изследователи в програмата "Градска епоха" (Urban Age) на Научноизследователския център за градовете на Лондонското училище по икономика и политически науки. Картите са създадени с помощта на сателитни фотографии и официални данни на местните власти, информира dnevnik.bg.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.