• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Няма сериозен миграционен натиск над България, обяви "Гранична полиция"

Няма сериозен миграционен натиск над България, обяви "Гранична полиция"

/КРОСС/ Няма сериозен миграционен натиск по българските граници. Това обяви на извънреден брифинг директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов, цитиран от агенция "Фокус".

"Не се наблюдава пик на хоратa, преминаващи през границите ни. Обстановката по всички наши граници е сравнително спокойна за сезона и не наблюдаваме големи групи, които да се придвижват към нашата територия", добави той и допълни, че в момента по всички граници на Евросъюза натискът е завишен.

По данни на дирекцията от началото на годината в страната са влезли 7 640 души, което с 3 хил. повече в сравнение със същия период на миналата година. За последните 24 часа са били заловени 54 души на границата, 21 от които са открити в превозни средства. 242 души не са допуснати да влязат в страната след като турските власти са ги спрели.

"Използваме всички налични сили на Гранична полиция и полагаме усилия да запазим не само българската граница, но и външната граница на ЕС. Не казвам, че сме остров на спокойствието, далеч съм от тази мисъл, но чрез усилията, които полага "Гранична полиция" и чрез разбирането, което получаваме от правителството успяваме да не позволим българската граница да се превърне в отворена врата за бежанците към Европа. Но все пак на света няма граница, която да бъде покрита на 100% и да не може да мине нито един човек през нея", обобщи ситуацията Ангелов.

Той подчерта, че страната е подготвена и за вариант, при който на границите би се случило същото както на гръцко-македонската граница.

Междувременно от областната управа на Истанбул съобщиха, че до 3 дни ще върнат сирийските бежанци, които се опитват да се придвижат от Истанбул към границата за Гърция или България, съобщи държавното радио. Втори ден близо 2 хил. мигранти, главно от Сирия и Ирак са окупирали истанбулската автогара. Полицията не пуска пътническите автобуси за Одрин.

Части от силите за борба срещу безредиците и бронирани коли със сълзотворен газ и водни оръдия са разположени на автогарата и в околните квартали, в готовност да се намесят, ако се наложи.

Одринските власти също се подготвят в разстояние на 3 дни да върнат обратно стотиците мигранти, които се намират в града. Други са разпънали палатки край европейската магистрала, която води към Капъкуле, но полицията не разрешава да продължат. Групи бежанци продължават да вървят пеш по пътя към Одрин.

Жители на Одрин раздават вода и храна на бежанците. Те обаче са категорични, че искат да заминат за Европа и че няма да се откажат.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.