• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Българската държава ще търси обезщетение за превозвачите

Българската държава ще търси обезщетение за превозвачите

/КРОСС/ Вицепремиерът Томислав Дончев  потвърди, че българската държава ще търси обезщетение за превозвачите, които понесоха загуби от блокадата на гръцката граница.

Това е абсолютно безпрецедентна ситуация. Български официални държавни представители и то на най-висше ниво да уреждат такава ситуация на територията на чужда държава със самите протестиращи - нещо без аналог!

Това, което трябва да се случи от тук нататък, успоредно с всички усилия ситуацията да се държи нормално, е държавата, ползвайки всички европейски и дипломатически механизми, да търси обезщетение не само предвид претърпените щети от превозвачите и търговците, а и като вид гаранция, че цялата тази ситуация няма да се повтори след една година, коментира Дончев пред БНР.

Транспортният министър Ивайло Московски, който вчера отиде при българските превозвачи, блокирани на границата с Гърция заяви пред Нова телевизия, че това е временно решение на казуса и то не в най-идеалния вариант.

След преговорите се реши двете колони да се изтеглят. Границата се отваря, докато се пропусне цялата колона. После започва режим на отваряне на границата за няколко часа. Надявам се митничарите да създадат добра организация. Нашите превозвачи вероятно ще стигнат до фериботите. Но проблеми може да създаде стачката, която се готви в петък - тогава ще има тотална блокада на пристанища, гари, летища, каза Московски.

 Сезирали сме всички органи в Брюксел. В момента нямаме писмен отговор от тях. Но тук проблемът не стои между България и Гърция, допълни той.

Блокадата на ГКПП „Кулата" бе вдигната, макар и временно, след продължилата близо 10 часа контраблокада на български шофьори.

Министър  Московски не потвърди информацията за задържан български шофьор.

Снощи границите бяха отворени с личната намеса на премиера Бойко Борисов и транспортния министър Московски.

Това каза в студиото на Нова телевизия Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието и от няколко дни председател на Съюза за стопанска инициатива.

Борисов се обади и разговаря директно с представители на гръцките фермери, той свърши това, което не свърши неговия външен министър, след което министър Московски отиде и успя да отвори границата, каза Найденов.

Даниел Митов работи срещу стабилността на кабинета по-скоро с бездействията си, продължи с критиките си към дипломат номер едно Найденов.

Мирослав Найденов се съгласи с мнението на Плутархос Маридакис, изказано в студиото, че гръцките фермери се използват, защото са удобни за натиск над ЕС.

Протестите се използват като натиск над ЕС. Фермерите не са единствените, които страдат от мерките, които се извършват в Гърция, затова е малко нахално от тяхна страна, коментира Маридакис,  В момента фермерите нямат работа и това е най-удобното време да стачкуват. За съжаление, това е някаква традиция, допълни той.

20-25% ще е орязването на пенсиите, като става въпрос обаче за новоотпуснатите пенсии в Гърция. Предложението на гръцкото правителство е сегашните пенсии, които си текат, да не се намаляват, уточни Маридакис.

Плутархос Маридакис обясни, че гърците затварят българската граница, а не например турската, защото България е пътят към Европа.

В момента се пропускат леки автомобили, автобуси и камиони. Свободният режим ще се запази до пълното изтегляне на тежкотоварните автомобили, след което гръцката блокада ще продължи. Но вече - с регламент - всеки ден, камиони ще бъдат пропускани в часовете между 11 и 16 часа следобед.

Днес е 18-ия ден от протестите на гръцките фермери.

 Огромни са загубите на хората. Заслугата за отварянето на границата е на шофьорите, които блокираха границата на българска територия. Там имаше повече от 2000 камиона. Около 27 км беше колоната от границата навътре, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки, който вчера също отиде на границата при българските превозвачи.

Според него гръцкият интерес тук трябва да бъде притиснат.

 „Това е признание за безсилие и доказателство, че една държава може да нарушава споразумение и нищо да не последва от това. Крайно време е цялото ни общество да стане по-солидарно. И може да се помисли за затваряне на границата, когато хората тръгнат да почиват през лятото в Гърция. Да, това е призив. Само ние ли ще понасяме щети?, запита Джамбазки.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

БОЙКОт на ДАНАЙЦИТЕ

Сега е задължително Бойко Борисов да РАЗПОРЕДИ БОЙКОТ на гръцките стоки и на нашите туристи за Гърция.Ние данъкоплатците от частния сектор не знаем почивен ден и плащаме данъци,а армията от 460 хиляди бюджетни чиновници имат празници/4х4 май и септември/,вземат ДМС/премия всяко тримесечие/ и хукват да харчат в Гърция,да пълнят гушите,на тези нагли айлякчии,които са ОРГАНИЗИРАНИ в блокадата от гръцките власти.Да бъдат заплашени чиновниците с атестиране,получаване на оценка слаб 5 и уволняване от работа, ако пътуват до Гърция.Да остане гръцката стока непродадена,да затварят границата в ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕЗОН,от Великден до октомври.Да се подпомогнат нашите "хотелиери" и прочие граждани да блокират границите и да не допускат леки коли и автобуси с туристи,само TIRове.Имаме карт бланш от ЕС да се оправяме сами!СОЛИДАРНОСТ!БОЙКОТ НА НА ГРЪЦКИЯ ТУРИЗЪМ И ДА УДАРИМ В ДЖОБА,МАЛЯКИТЕ ПОДЛИ,ДАНАЙЦИ!

10.02.2016 13:24:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.