• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

И. Йотова: ЕК прилага двойни стандарти към България и Румъния

И. Йотова: ЕК прилага двойни стандарти към България и Румъния

/КРОСС/ ЕК не прави достатъчно за отмяна на американските и канадските визи за българските и румънските граждани, заяви българският евродепутат Илияна Йотова по време на пленарното заседание на ЕП. Преди няколко дни ЕК се задоволи само да констатира, че няма напредък в преговорите със САЩ и Канада за отпадане на визите за граждани на някои европейски държави, включително България и Румъния. Нещо повече - засега ЕК няма намерение да приложи т. нар. „механизъм на реципрочност", т.е. в отговор от своя страна да въведе отново визи за американци и канадци за ЕС. Двегодишният период за регулиране на тези отношения изтече през април тази година.

„В същото време ЕК е готова да направи компромис със страни като Турция за либерализация на визовия режим, без да са изпълнени 72-та критерия от начертаната през 2013 г. пътна карта за отпадане на визите", подчерта Илияна Йотова. Тя постави въпроса дали Европейската комисия е в състояние да защити интереса на всички граждани на ЕС, или това е избирателна отговорност? Според нея отново се проявяват двойни стандарти към България и Румъния, а техните граждани се дискриминират.

„Озадачава фактът, че няма напредък в разговорите най-вече с Канада, където процедурата е по-лека, отколкото в САЩ. Трябва да се вземат няколко административни решения от правителството в Отава", коментара след дебата Илияна Йотова.

Според българския евродепутат, в същото време ЕК е готова да направи компромис със страни като Турция за либерализация на визовия режим. Илияна Йотова се изказа остро в пленарна зала като подчерта, че „Европа е готова да вземе решение за безвизов режим с Турция под натиск, за да работи споразумението ЕС-Турция за реадмисия на бежанци от гръцка към турска територия". Тя добави, че за сега има повече ултиматуми от страна на Ердоган, отколкото реални резултати по споразумението. Българският евродепутат заяви в заключение, че „няма как да искаме доверие от нашите граждани, когато не изпълняваме собствените си закони".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.