• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Бесарабски българин: В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара

Бесарабски българин: В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара

/КРОСС/ "В Молдова българското гражданство се продава като картофи на пазара" това разкри бесарабски българин, който преди 20 години се е съгласил да го запишат румънец, защото искал да получи по-бързо задграничен паспорт.

Петър Попов не се срамува да признае как започва неговата битка за документ за самоличност, с който може да пътува в чужбина.

"Трябваше ми срочно да си получа задграничен паспорт. Сложиха ми условие, че трябва да покажа като документ. И казаха: Ако не, ще те запишем не Петър, а Петро. Аз съм записан Петро, те мен ме броят за румънец", разказа той пред Би Ти Ви.

По-късно българинът скъсва молдовския си паспорт, в който пише, че е румънец, и 7 години чака, за да получи българско гражданство. "Има си време за хора, които купуват гражданство, има си и време за хора, които получават. Аз на никого не плащам, аз не съм интересен", категоричен е той.

Попов отказва да участва в корупционната схема на Агенцията на българите в чужбина, като познава лично корумпираните, но не смята, че е необходимо да подаде сигнал в прокуратурата срещу тях.

"Има си корумпирани хора в Молдова, които са свързани с Агенцията за българите в чужбина. В Молдова се даваше гражданство и се продаваше гражданство. Мисля, че 70% от гражданството се продаде, 1000 евро беше цената в първите години", уточни Петър.

Българска диаспора в Молдова наброява около 90 хиляди души, като от тях 30 хиляди вече притежават наши паспорти.

Според Петър Попов служителите на Агенцията за българите в чужбина нарочно са контактували само с една от местните организации, която да събира кандидатите за документи.

"На мен ми се ревеше. Къде беше посланикът, къде беше консулът? България, такава красива държава, продаваме си гражданството, като че продаваме картоф на пазара", категоричен е Петър Попов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Корупция се появява винаги там, където има бюрократични препятствия. А защо има такива законодателни препятствия, питаме ? Защо трябва "да се доказва с аехивни документи от дядовци и баби произход" - нещо, което би било проблем дори за родените в България ? Нима не се знае къде на Балканите,в Източна и Централна Евеопа има компактни потомствени български общности ? Достатъчно е условието да разбират и говорят задоволително български. Очевидно чрез такива "добросъвестни къртици" като чиновничката Катя Матеева се нанася от вражески сили политически удар върху консолидирането на българския етнос !

06.01.2019 18:00:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.