• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Лекарски картел пази доктори убийци

Лекарски картел пази доктори убийци

/КРОСС/Лекарски картел, отказ за аутопсия и недефиниране на понятието "лекарска грешка" са причините, заради които в България няма нито един лекар, влязъл с присъда в затвора.

"Лекарска грешка", "медицинска грешка", "системна грешка", "оправдан медицински риск", "неизпълнени професионални задължения", "неправомерно поведение" или "нарушение на етичните правила" - все едно как ще се нарече.

За близките на умрелия в ръцете на лекар остават болката и самообвинението, а за пострадалите от лекарското нехайство остават последиците за здравето им и обидата, че не получават дори едно "Извинявай!"

Медицинското съсловие е особено докачливо за тъмната страна на професията си, защото риск винаги има и така е по цял свят. Навсякъде статистиката е стряскаща. През последните години данните за Америка са фрапантни.

Там лекарските грешки убиват повече хора, отколкото наркотиците, рака на гърдата и СПИН. Жертвите са повече от 400 000 на година и са класифицирани като третата най-честа причина за смърт след сърдечните заболявания и рака.

На този фон въпросът трябва ли лекарят да влиза в затвора след толкова фатална грешка се разисква екзистенциално от години. У нас има проблем със съдебните дела срещу лекари, който до голяма степен е чисто процесуален. В България обикновено при най-черен сценарий се стига до изплащане на обезщетение от болничното заведение

Другата причина да няма присъда е, когато делото се прекрати поради липса на доказателства по обясними и не толкова ясни причини или заради пристрастия.

Но защо се получава така?

Негласна тайна е, че лекарите си пазят гърба. "168 часа" разговаря с двама специалисти с различна позиция по темата - д-р Петко Загорчев, председател на Етичната комисия към Българския лекарски съюз, и д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според д-р Кацаров наистина има голям проблем, тъй като вещите лица, даващи експертно медицинско мнение в съда, проявяват солидарност и рядко се изправят срещу колегите си.

"Не всички могат да бъдат поставяни под общ знаменател. Ставал съм свидетел на обективно поставяни мнения. Но в повечето случаи е точно така, както казвате - пазят си гърба", казва д-р Кацаров.

Д-р Загорчев пък смята, че не може и дума да става за прикриване на лекарски грешки. Според него е погрешно всяко нарушение или нещастно събитие за пациента да бъде определяно по този начин. "За съжаление понятията лекарска и медицинска грешка са разлети и недобре определени", казва д-р Загорчев. Неясно дефинираните понятия са проблем

както за медиците, така и за юристите. Адвокатът Асен Георгиев от 10 г. се занимава само с такива дела заради дейността си в неправителствени организации по правата на пациентите.

В своята практика той още не е попадал на случай, при който Българският лекарски съюз да санкционира медицинско лице по основния аспект от дейността си - спазването на Хипократовата клетва.

"Не знам и случай лекар или болница да се извини за грешката си. Поднасянето на съболезнования не е извинение", възмущава се адвокатът.

Заедно с адвокатката Милена Златкова водят постоянни битки в съда и им прави впечатление, че досега Българският лекарски съюз не е санкционирал никого за нарушение на клетвата.

Често в практиката си адвокатите са се сблъсквали и с проблема, засягащ лоялността в лекарските колегии.

"Назначаването на вещите лица често е свързано с нежеланието на лекарите да дават заключение, което би злепоставило техен колега или здравната администрация - казва Златкова. - От една страна, в Етичния кодекс на лекарите не е предвидено изключение от забраната един лекар да коментира дейността на друг, но от друга - нивото на заплащане на такъв труд е ниско. Заради това в много случаи отказват да изпълняват такива задачи поради това, че са "заети", или защото виждат конфликт на интереси."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само в света има %смъртност при дадено заболяване. У нас има %лекарска грешка и т.н. и за това правите лов на вешици. Тъпи журналя!

01.10.2015 19:30:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.