• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Грозев: Обществото трябва да се събуди за рисковете, които крие словото на омраза

Грозев: Обществото трябва да се събуди за рисковете, които крие словото на омраза

София /КРОСС/ Прокуратурата да се насочи и към политици, сеещи словото на омразата и призоваващи към насилие. Да се разследват хора с власт е трудно във всяка държава, но има процедури за отнемане на имунитет и стига да има воля и желание, това и в България е постижимо. Това каза пред БНР правозащитникът Йонко Грозев - зам.-председател на „Движение България на гражданите".
Грозев обясни, че следва да има санкции и към медии, насаждащи омраза, защото по думите му „заиграването с ксенофобията е игра с огъня, а обществото трябва да се събуди за рисковете, които крие словото на омраза". Когато такова подбуждане към агресия и саморазправа се прави от политически лидери, е очевидно, че целят бързо набиране на политическа подкрепа, коментира Грозев въпроса за растящата в последните дни подкрепа на националистическите формации. Той допусна, че лица като Бисер Миланов, наречен още Петното, към когото прокуратурата вече повдигна обвинение, и негови сподвижници, не са сами и действат като подставени лица на политически сили, целящи дестабилизация на страната и дълго са били толерирани като говорители на гражданското общество.
Правозащитникът предупреди, че нито прокуратурата, нито хората трябва да подценяват проблема, въпреки че наистина страната не е имала възможност да натрупа опит в ситуации с бежанци. Световният и европейски стандарт ясно е сложил разграничителната линия, на базата на горчивия и дългогодишен опит, добави Грозев, и ние като общество трябва да го следваме. Призиви като „на въоръжение", „изчистване от черните" и „не носим отговорност какво ще стане", отправени от политически и неполитически лица, са отвъд стандарта на допустимост в цивилизованите общества, подчерта Йонко Грозев.
На въпрос как ще коментира атаките срещу Хелзинкския комитет от страна на обвинените лица, Йонко Грозев каза, че това е „нескопосан опит да се отклони фокуса на вниманието от истинския проблем за безконтролното насилие". По думите му, и БХК, и други правозащитни организации се финансират както пътищата - от европейски средства, прозрачни източници, ясно и публично и са регистрирани в Министерството на правосъдието като организации в обществена полза. Йонко Грозев определи като контрапродуктивен подходът с настаняването на много хора за дълго време в местата за бежанците от затворен тип и допълни, че са впечатляващи организацията, мотивацията и ефективността на самоорганизиращите се млади хора в подкрепа на бежанците.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Такива

идиоти като този от фокуса ще закрият България...

06.11.2013 13:50:47

До лудия

Медиите насаждат омраза най вече по политическа ориентация.

06.11.2013 12:56:38

Анонимен

ТОЗИ ИМА НАПЪЛНО НАЛУДНИЧАВ ВИД

06.11.2013 11:34:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.