• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Мобилните телефони привличат мълниите

Мобилните телефони привличат мълниите

/КРОСС/Всяка година в началото на лятото се разразяват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които причиняват материални щети, а понякога взимат човешки жертви.

Мълниите са природно бедствие, свързано с протичането на електрически ток във въздуха. Количеството електроенергия на мълнията може да се съпостави с тази на общо 20 атомни електроцентрали от мащабите на АЕЦ "Козлодуй". Според изследвания на метеоролози гръмотевичната активност в България се е повишила почти два пъти. Потвърждение за това са случващите се бури през последните седмици.

Ето някои съвети, които не трябва да се подценяват в случай на разразила се гръмотевична буря. Не бива да стоите до стълбове, електропроводи и антени. Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Ако сте на велосипед, слезте от него. Ако сте на открито, по най-бързия начин потърсете подслон или влезте в автомобила си.

Никога не заставайте под дърво, когато се разрази гръмотевична буря.

Мълнията, особено при открити пространства, би попаднала много често върху дървета и това ще създаде възможност вие да бъдете поразени, твърди инж. Христомир Иванов - експерт по мълниезащита.

И още нещо важно - в никакъв случай не трябва да говорите по мобилния си телефон, докато падат мълнии. Той създава предпоставки за йонизация на въздуха, оттам - за привличане на мълнията.

При гръмотевична буря могат да се получат пикове в електрозахранването, които са опасни и водят до дефекти най-често на телевизори, компютри и хладилници. Ако сте си у дома по време на бурята, изключете захранването от електрическата мрежа.

Специални протектори могат да се монтират в електрическото табло с цел предпазване на уредите от поразяване. Сред модерните средства за мълниезащита са тези активни мълниеприемници, които защитават по-големи площи - сградата и паркинга пред нея.

На запад са популярни средства за предварително известявания - това са електронни устройства, които следят движението на гръмотевичния облак и със светлинен сигнал съобщават за предстояща гръмотевична буря. Подобни устройства към момента в България няма, информира ТВ7.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.