• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Лазар Груев: За председател на ВКС трябва да се гласува с бюлетина

Лазар Груев: За председател на ВКС трябва да се гласува с бюлетина

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет се забави с откриването на процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд. Тя можеше да бъде открита още през май, заяви председателят на ВКС проф. Лазар Груев в интервю за ВTV.

Груев отбеляза, че е озадачен от нежеланието на ВСС да промени правилата за избор на негов наследник и да гласува само чрез електронната си система: „Начинът на гласуване ми изглежда странен. Винаги съм бил привърженик на гласуването с интегрална бюлетина, с хартия - така, както гласуваме на изборите".

Миналия четвъртък ВСС трябваше да избира между двете настоящи заместнички на Груев - Павлина Панова и Таня Райковска. Нито една от тях не събра нужното мнозинство и процедурата трябва да започне отначало.

Груев сравни избора на кандидатите с избор на шоколад: „Естествено е някой да има предпочитания към един или към друг вид. Затова още преди кандидатурите да бъдат обявени, трябва да има предварително изготвен профил на бъдещия ръководител на институцията".

„Между властите не може и не трябва да има китайска стена. Разделението на властите не означава, че те нямат допирни точки", каза още Лазар Груев.

„Политиците, които често коментират позиции на съдебната власт, съвсем не са безучастни към структурирането й", отбеляза проф. Груев. „Така е по Конституция - половината от членовете на Висшия съдебен съвет се избират от парламента. Министърът на правосъдието, т.е. изпълнителната власт, седи начело, председателства заседанието. Следователно не можеш да критикуваш нещо, за което и сам си отговорен, вкл. защото приемаш законите, по които магистратите работят, и защото пряко си участвал в подбора на кадровия орган", заяви той.

Съдебната власт и съдиите са удобна мишена, защото са много по-сдържани, посочи Груев.

Той увери, че през неговия мандат не е имало опити за вмешателство. „Обаждали са се да ми честитят рождения ден или са ми пращали писма, например. Но да ми се обади някой за конкретно дело - такъв случай няма", заяви председателят на ВКС.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.