• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

„Политическа група 5” отново се бори за промени при формирането на бюджета на София

„Политическа група 5” отново се бори за промени при формирането на бюджета на София

/КРОСС/ Общинските светници от „Политическа група 5" в Столичния общински съвет доц. д-р Стоян Александров, инж. Симеон Славчев, Иван Велков, Венци Мицов и Светослав Витков продължават да настояват за промяна в начина на формиране на бюджета на столицата.
Въпросът беше повдигнат още през 2018 г., когато кметът Йорданка Фандъкова пое публично ангажимент към „Политическа група 5" и обеща, че предложението на общинските съветници ще бъде реализирано. Въпреки това, и до днес промените не са влезли в сила. Затова доц. д-р Стоян Александров, инж. Симеон Славчев, Иван Велков, Венци Мицов и Светослав Витков официално внесоха в Столичния общински съвет доклад за „Приемане на правила за бюджетна процедура на Столична община". Исканите промени ще дадат възможност в процеса да участват активно всички заинтересовани страни, а общинските съветници ще могат да участват активно при формирането на бюджетната политика. Всяка една от ресорните комисии в Столичния общински съвет ще участва при определянето на политиките и дейностите в съответния ресор, както при годишния бюджет, така и при 3-годишната бюджетна прогноза. От „Политическа група 5" предлагат в бюджетния процес да вземат участие и районните кметове и администрации, както и граждани и граждански организации, и то в ранна фаза на обсъждане и приемане на бюджета за съответната година. С действията си общинските съветници целят по-голяма прозрачност при съставянето, изпълнението и отчета на бюджета на София и приемственост във финансирането и реализирането на политиките в дългосрочен план. Търси се и по-равномерно развитие на всички райони на града, което в момента е сериозен проблем за столицата.

„Идеите ни за промени в бюджета процедура съществуват повече от две години и още тогава предложението ни беше прието с консенсус в СОС", каза председателят на ПП МИР и съпреседател на „Политическа група 5" инж. Симеон Славчев. Той припомни, че беше сформирана работна група, която разработи правилата за образуването на бюджета. „Тези правила трябваше да влязат в сила и действие още през 2018 година и бюджета на София да се формира по нов начин", отбеляза той. „Управляващите от ГЕРБ и кметът Фандъкова не постъпиха коректно, нито към общинските съветници, нито към жителите на София. Решенията на работната група не бяха приложени и преведени в действие, въпреки, че лично кмета и то публично се ангажира с това. Именно поради тази причина заедно с колегите ми „Политическа група 5" Стоян Александров, Иван Велков, Венци Мицов и Светослав Витков внасяме конкретен доклад, в който сме заложили всички мерки и препоръки на работната група, която беше сформирана и ръководена лично от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов", коментира инж. Симеон Славчев.
Очаква се предложението на „Политическа група 5" да бъде гласувано на заседание на Столичния общински съвет през септември и ако бъде прието, то бюджета на София за 2020 г. ще бъде формиран по коренно различен, прозрачен и ефективен начин.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.