• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Първата група български полярници замина за Антарктида

Първата група български полярници замина за Антарктида

/КРОСС/ Първата група от 28-мата поред експедиция начело с проф. Христо Пимпирев отпътува днес за За Антарктида.

Тази година на ледения континет ще бъдат 30 души, сред които и чужди учени. Първата група е от 11 души-логистици, които ще размразят базата. Сред посетителите са и две лекарки.

Експедицията ще работи по 5 проекта от биоложки науки, 3 социални, ще се изследва прилежащата акватория на Южния океан на нашата база, ще има и един в хуманитарна насоченост – ще се изследва взаимоотношенията между хората в тази екстремна среда.

„Не мога да не се вълнувам, защото всяка експедиция има нещо ново, нещо авангардно„, каза проф. Пимпирев. Тази година ще бъдат поставени основите по изграждането на българска научна лаборатория, съобщи той, след като получи от държавния глава Румен Радев нов национален флаг, който ще се вее над базата ни.

Всички нужни материали и конструкция с тегло 20 тона ще се пренасят от България с контейнери, понтони и лодки. Преди да бъде изпратена, лабораторията ще бъде сглобена у нас, за да няма технически проблеми. След това ще бъде демонтирана и изпратена на части на ледения континент.

Обектът ще бъде „на крака“, за да не бъде затрупан от снежните виелици. Мястото вече е определено. То ще има собствено електрозахранване и водоизточник. Финансирането е от националната пътна карта за инфраструктура. По това перо се финансират проекти на държавата за различни лаборатории, които се строят у нас.

„Лабораторията е нужна, защото намерените биоложки образци трябва да се обработват бързо, вместо да се пренасят по цяла седмица в други лаборатории. Вероятността да се похабят е голяма“, обясни Пимпирев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.