• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Гърция отива на съд за заробване на чужденци

Гърция отива на съд за заробване на чужденци

/КРОСС/ Европейският съд за правата на човека ще разгледа след 20 януари 2016 г. жалба на 42 имигранти от Бангладеш срещу Гърция, че ги е заробила с принудителен труд, предаде РИА „Новости". Ако вината й бъде доказана, за пръв път държава от ЕС ще бъде разобличена, че е допуснала в големи размери робство на своя земя.

Европейската конвенция за правата на човека забранява в чл. 4 заробването и принудителния труд. Това е третото по тежест посегателство срещу правата на човека след отнемането на живот и изтезанието.

Имигрантите от Бангладеш са работили в ягодови градини в село Неа Манолада на полуостров Пелопонес. През април 2013 г. около 200 имигранти, главно от Бангладеш и Пакистан, излязоха на митинг, след като не им е било плащано половин година. Срещу демонстрантите се нахвърлили охранители, наети от собствениците на градините, и открили огън, като по данни на полицията са били ранени 28 души.

Случаят предизвика широк обществен отзвук. Според вестник „Та Неа" в района от години действа „ягодова мафия" и местните хора се страхуват да се оплакват в полицията. Имигрантите роби живеят в примитивни условия, в колиби от дъски, картонени кутии и черги. Надзирателите следят в полето да не се появяват странични лица, а недоволните са подлагани на бой. През юли 2014 г. двама служители на фермата бяха осъдени на 14 и 8 години затвор заради нанасяне на тежки телесни увреждания при утежняващи обстоятелства и незаконно използване на оръжие. Съдът обаче замени присъдите с глоби и осъдените бяха освободени още в съдебната зала.

Съветът по бежанските въпроси на Гърция разпространи съобщение, в което се казва: „За пръв път срещу Гърция е заведено дело по този член и за пръв път на европейско равнище се говори за такова мащабно явление на принудителен труд. Четири международни правозащитни организации и един академичен фонд смятат да подкрепят иска".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.