• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Европа здраво го закъсва с афганистанците

Европа здраво го закъсва с афганистанците

/КРОСС/Имигрантите от Афганистан създават сериозен проблем за Европа. Какво да се прави с тях е била една от темите на завършилата рано днес среща на върха на европейските лидери в Брюксел.

"За сирийците е ясно - те ще бъдат преразпределени и по това няма спор. Но за афганистанските бежанци трябва да се изработят правила", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Афганистанците задръстват "горещите точки", чийто капацитет е ограничен и предизвикват напрежение в страните от Източна Европа, където те са концентрирани в голям брой.

Причините са, че те не подлежат на преразпределение по договорените квоти за 160 000 души и връщането на тези, които нямат право на закрила, е хаотично.

ЕС се договори да преразпредели сирийски, еритрейски и иракски бежанци от Гърция и Италия към вътрешността си, защото броят на одобрените молби за убежище от техни граждани надвишава 75% - прагът, предложен от Европейската комисия. За афганистанците обаче това не е така. Много по-малък брой от тях са преценени като нуждаещи се от международна закрила.

Получилите бежански статут сред тях не могат да бъдат презаселени или върнати и затова остават в страните, които са ги регистрирали или в транзитните лагери в "горещите точки" в Гърция и Италия. Не се изпълнява споразумението за реадмисия между ЕС и Афганистан. Кабул спорадично приема, но много малко, отхвърлени кандидати. Така афганистанците започват да задръстват "горещите точки" и да създават проблеми на приелите ги страни.

"При непрекъснато увеличаващия им се брой се нуждаем от правила, защото не е ясно можем ли на практика да ги върнем, можем ли да ги презаселим, имаме ли действащо споразумение за реадмисия", заяви германският канцлер след срещата в Брюксел.

Афганистанските граждани са втората по численост група имигранти, идващи в ЕС след сирийците. В Гърция и Словакия те дори са повече от тях, а в България, както и в Словакия, Унгария, Румъния, Белгия, Австрия и Литва - са втори.

Меркел добави, че афганистанците предизвикват особено недоволство в правителствата от Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) поради високата концентрация на граждани от Афганистан.

"Дълго обсъждахме този въпрос и накрая се съгласихме, че нямаме решение, но поне за първи път го дискутирахме в дълбочина", добави канцлерът.

"Източните" страни се чувствали несправедливо третирани от западните "по причини, които все още не мога да разбера", каза още Меркел и обеща да вникне по сериозно в техните възражения, тъй като проблемът с имигрантите можел да се реши само заедно.

"Вишеградци" са недоволни, че не могат да върнат на Гърция заловените нелегални имигранти, на които е отказано европейско убежище. Причина е решение на Европейския съд от 2010 г., според което правата на търсещите закрила в Гърция се нарушават и не е препоръчително другите европейски членки да изпращат обратно хора на Атина, както изисква Дъблинското споразумение.

Споровете как да се постъпи с непрекъснато растящия брой афганистански имигранти идва на фона на вчерашните съобщения, че президентът Барак Обама е решил да спре изтеглянето на американските части от Афганистан и че НАТО подготвя нова операция срещу талибаните.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.