• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Гърция възрази срещу възстановения паметник пред НДК

Гърция възрази срещу възстановения паметник пред НДК

/КРОСС/ Гърция възрази срещу възстановения пред НДК паметник на лъва от мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Причината - изобразената върху щита на лъва карта на Санстефанска България, която включва и днешни гръцки земи, предава "Дарик". Възражение има и срещу думите на военния ни министър Красимир Каракачанов, казани при откриването на паметника, че изобразеното върху щита показва за какво се бори Българската армия и за какво са воювали и загивали българските воини.

Официална нота от гръцка страна няма, но темата е коментирана между дипломати, като предстои и нов такъв разговор. От Външно министерство са категорични, че между България и Гърция няма напрежение. Министърът на отбраната от своя страна коментира, че в паметника няма скрит контекст. Красимир Каракачанов припомни, че именно за идеала Санстефанска България страната ни е участвала в няколко войни и е дала над 200 000 жертви. По думите му това не означава, че ние трябва да изрежем част от нашата история, защото някой някъде би се почувствал ощетен.

Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк не е повод за спор с Гърция, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя уточни, че вчера представител на Външно министерство се е виждал с гръцкия посланик, а днес с него ще се срещне и заместник-министър.

Този паметник стои пред Военноисторическия музей от много години и в никакъв случай не представлява претенции на България за териториални граници, посочи още Захариева.

Гърция няма основание да се сърди. Фактите от историята не би следвало да са повод за измисляне на несъществуващи конфликти, коментира от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов:

„Не виждам защо трябва да се изпада в подобна истерия. Най-малко като се разходите, в който и да е град, ще видите почти навсякъде в центъра една улица, която се казва „Василий Българоубиец". Това са историческите факти. И да се сърдим, и да не се сърдим, това се е случило в далечната 1015 г. и не мисля, че фактите от историята или други паметници на Византия, когато тя е притежавала част от българските земи, би следвало да бъдат някакъв повод за измисляне на несъществуващи конфликти. Мисля, че паметникът е много хубав и се връща там, където му беше мястото. Тези 200 000 воини, които са загинали за идеалите на българската нация, трябва да бъдат уважавани и това трябва да се случва със съзнанието на българския народ, без значение кой какво някъде може да си помисли", каза министър Каракачанов.

"С Гърция се водят разговори за паметника пред НДК, но писмена позиция още няма". Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева. „Гърция е наш стратегически важен партньор и аз дълбоко се съмнявам, че това може да повлияе на съвместните ни отношения. Още повече този паметник стои пред Военно-историческия музей от много много години", каза още Захариева.

С тържествена церемония на Архангелова задушница фигурата от Лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска дивизия бе върнат на старото му място. Това стана възможно след дългогодишен спор за съдбата на паметника 1300 години България, който се намираше на същото място. Лъвът от Мемориала е само част от стария паметник. Предстои и плочите с имената на загиналите да бъдат възстановени. След демонтирането си през 1977 г лъвът и плочите от мемориала се съхраняват в Националния Военноисторически музей.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.