• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Павлопулос и Ердоган почти се скараха при историческата визита на турския президент в Гърция

Павлопулос и Ердоган почти се скараха при историческата визита на турския президент в Гърция

/КРОСС/ Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос отхвърли призивите на турския си колега Реджеп Ердоган за преразглеждане на Лозанския мирен договор, който очертава съвременните граници между двете съседни държава и статута на турското малцинство в Гърция.

Днес Ердоган пристигна на е на историческо двудневно посещение в Гърция, което е първо на турски държавен глава от 65 години насам. Много бързо стана ясно и защо е изминал толкова дълъг период от време, докато се стигне до подобна визита. Макар и с дипломатичен тон, двамата президенти на практика се скараха.

Една от точките, по които турският президент искаше да разговаря с е именно Лозанският мирен договор от 1923 г. и респективно границата на някои острови в Егейско море, които се оказват ябълка на раздора между двете страни в последните години, както и в Западна Тракия, където е съсредоточено турското малцинство.
„Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на Европейския съюз, и за нас той не подлежи на ревизия", категоричен бе Павлопулос.

„Лозанският договор не се прилага на практика. Трябва да проучим проложимостта му", обяви Ердоган на срещата с гръцкия си колега.

„Той няма никакви недостатъци, няма нужда да бъде преразглеждан или да бъде актуализиран", обаче бе отговорът на държавния глава на Гърция.

„Договорът от Лозана не се нуждае от преразглеждане, тъй като регламентира проблемите на малцинствата, визирайки, че в Гърция има мюсюлманско малцинство", продължи гръцкият държавен глава.

"Тъй като знам интереса ви към европейското бъдеще на балканските страни, ние подкрепяме европейската перспектива, но има и предпоставки за това подкрепяне. Обиждането на историята не е приемливо. Държавите от ЕС трябва да зачитат правата на човека. И за да се стигне до тема, която не е двустранна, знаете колко много ние, гърците, искаме кипърският въпрос да бъде решен. Решението трябва да зачита суверенитета на държава-членка на ЕС, както е добре известно", каза гръцкият президент, като завърши речта си с думите:

"Добрите сметки, създават добри приятели".

Ердоган аргументира предложението си с условията, заложени в договора за мюсюлманското малцинство, живеещо в Западна Тракия в Гърция.

„От подписването на договора са изминали 94 години и много неща са се променили. Ако разгледаме всички въпроси и двете страни ще приемем факта, че някои неща трябва да бъдат променени. И въпросът за защитата на хората в Западна Тракия е въпрос от изключително значение за нас. След 65 години дойдохме с много различни тревоги. Исках да посетя Западна Тракия, за съжаление някои хора се притесняват. Различни плакати бяха закачени, в домовете на региона. Мюсюлманите в Западна Тракия нямат право да избират мюфтия от собствената си общност, усилията за назначаване на мюфтия продължават; подобни неща не се случват с Патриаршията в Турция

Не можете да откриете никаква дискриминация срещу турски граждани от гръцки произход, докато в Западна Тракия дори не е позволено да се напише думата „турски", обяви Ердоган.

Цитирайки данни за средния доход на турците в Западна Тракия, той коментира: „Не се предприемат стъпки за инвестиции, икономическо развитие, поради което Договорът от Лозана трябва да бъде актуализиран.

Можем да обсъдим всички тези въпроси по-подробно. Моето собствено желание е да имам положителни резултати. Трябва да засилим връзките, които имаме. С поглед към развитието на туризма много хора посещават и двете страни трябва да се съсредоточим и върху тези въпроси. Трябва да продължим да подкрепяме Върховния съвет за сътрудничество. Желанието ми е да гледаме в пълната част на чашата, а не в празната и да укрепим връзките между двете държави. Мисля, че с това посещение ще го постигнем".

Последва припомняне от негова страна, че Европейският съд по правата на човека подкрепи малцинството да бъде определяно като „турско", а не само като „мюсюлманско".

В отклонение от протокола Павлопулос обаче репликира, веднага след като Ердоган повтори, че международните договори не са преразгледани. 

„Отговорът ще бъде даден от развитието на нашите отношения, за да го подкрепим в приятелство. Само една забележка като преподавател, тъй като говорите за актуализиране. Договорът от Лозана не се нуждае от преразглеждане и актуализиране, това се нарича тълкуване. Съществуват методи за тълкуване, ако някои мнения не съвпадат, отговори гръцкият президент.

"Аз не съм юрист, но познавам много добре политическото право, а там има термин, който говори за актуализация и ние го правим, ако има споразумение. Говорих по тези въпроси, защото вие ги засегнахте. Ще ги обсъдя и на срещата с премиера Ципрас. В Турция имаше различни проблеми, затова променихме системата на следващите избори", допълни Ердоган.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мисля, че в нашето Външно м-во, трябва да застанат нащрек! В Уикипедията по този въпрос, статията завършва с констатацията: "Любопитно е, че договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него."(?!?). Дали атакувайки Лозанския договор, Ердоган не подготвя и промяна на българо-турската граница?

07.12.2017 21:56:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.