• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Иво Христов: СИРИЗА - не антиевропейска, а антибрюкселска партия

Иво Христов: СИРИЗА - не антиевропейска, а антибрюкселска партия

/КРОСС/ СИРИЗА ни най-малко не е антиевропейска, тя е антибрюкселска партия. Към момента Брюксел е най-голямата опасност за европейския проект, тъй като той изневери на самите му първооснования. Брюксел е проводник на една неолиберална доктрина, която руши националните суверенитети, изземва ги, налага силом либерализация на различни сектори, търси да ограничи демократичните права и свободи. Казвам това съвсем отговорно, защото видяхме какво направи Брюксел в навечерието на гръцките избор - заплашваха гърците, постараха се всячески да повлияят на техния избор. В този смисъл битката на Гърция в момента е битка между европейската демокрация, самата идея за демокрация, и това, което Брюксел ни налага.

В България има един кръг от хора, които традиционно оправят Русия, а понастоящем, последните няколко дни, във Фейсбук основно, оправят Гърция. Не зная с какво самочувствие ние, които 25 години не успяваме да оправим себе си, си позволяваме да оправяме някого, нито Германия, която в своята история не е източник само на демократични практики, или пък 300-годишната демокрация в САЩ, си позволяват да дават уроци на Гърция, най-старата демокрация. Демокрацията е право на избор, това е гръцкият избор и той е единственият легитимен. Ние гледаме на гръцкия избор като някакви отличници, които злорадстват и чакат класната да накаже този, който си позволява някакви волности. Всички знаем, че в един клас отличниците рядко са най-ярките личности - обикновено след това стават най-опасните комформисти. И тъкмо тези, които имат дързостта да мислят сами и да се бунтуват, носят цвят на живота.

Гърция възвръща доза романтика и реализъм в един напълно бюрократизиран и задъхан проект.

Традиционно за нас, ние няма да вземем никаква поука от изборите в Гърция. Поуката е дързостта да се протестира. Ние винаги сме мислили, че гърците са много зле, обясняваха ни преди четири години колко са зле, сега ни обясняват колко тежко ще бъдат наказани. И тогава, и сега те бяха по-добро от нас, най-малкото защото не бяха в нашето депресивно униние и примирение с участта си.

Не виждам с какво политиката, наложена на Гърция от Тройката, която е всъщност въплъщението на неолибералната доктрина - МВФ, ЕК и ЕЦБ, решава проблемите на Гърция. Дългът междувременно нарасна, имаме 25% безработица, 60% младежка безработица за четири години. Ако тази рецепта работи по този начин, очевидно не е вярната.

Ако Европа потъне, то няма да е заради Гърция, а заради погрешната идеология, която Брюксел и водещите центрове в Европа приеха, и които я теглят към дъното. Неслучайно Турция и Исландия оттеглиха своите заявки за членство в последните дни. Това не е случайно.

Иво Христов, журналист
БНТ, „Денят започва"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.