• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

ЕК ще обяви план за извънредно положение за Гърция

ЕК ще обяви план за извънредно положение за Гърция

/КРОСС/Еврокомисията днес се очаква да одобри план за извънредно положение за Гърция и други страни по т.нар. Балкански маршрут.

Европейската комисия съобщи, че подготвя планове за действие в извънредна ситуация. Ако Атина представи своите планове в тази посока, ЕК има множество възможности за съдействие и за покриване на 85% от разходите, каза говорителят на ЕК Мина Андреева.

Притокът към гръцките острови се засилва. Очаква се в някои райони на Гърция да бъде обявено извънредно положение заради бежанската криза. Около 25 000 бежанци, пристигащи от Турция, са блокирани на гръцка територия.

Фрегати на НАТО поеха контрола на морския път, като част от бежанците остават на островите, а други се прехвърлят в Пирея, Кавала и Солун. Ситуацията на пристанище Пирея е инфарктна, пишат гръцките вестници.

Местните власти предоставят временни лагери за настаняване в закрити спортни зали и бивши военни поделения.
Атина обмисля да наложи вето в ЕС при липса на единно споразумение за разпределение на бежанците по квоти между всички европейски държави.

Миналата есен ЕС прие квотното правило за разселването на 160 хиляди мигранти, от които 140 хиляди досега се намират в Гърция и Италия, а останалите са в държави извън ЕС (основно Турция). Преди дни комисията съобщи, че по квотите досега са били разселени не повече от 500 души.

Вчера стотици мигранти се опитаха да проникнат със сила от Гърция (от град Идомени) в Македония, преди да бъдат отблъснати от силите на реда, използвали сълзотворен газ.

Президентът на Македония Георге Иванов защити решението на страната си да въведе подобни ограничения с думите "Ние взехме нашите собствени решения. Във времена на криза всяка страна трябва да намери своите собствени решения".

"Ако Скопие не беше направил нищо, то Македония щеше да е залята от мигранти", посочи той.

Пътят на мигрантите през Балканите ще се затвори, когато Австрия достигне своя таван за прием на кандидати за убежище, фиксиран за настоящата година на 37 500 души, заяви още Георге Иванов в интервю за германското сп. "Шпигел". Това може би се случва в настоящия момент, каза той.

Австрия въведе на 19 февруари дневни миграционни квоти. След нея Хърватия, Словения, Македония и Сърбия решиха миналата седмица да ограничат броя на мигрантите, които могат да влязат на тяхна територия (до 5800 дневно) и това породи напрежение по границите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.