• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Гърция отказа сътрудничество с Тройката

Гърция отказа сътрудничество с Тройката

/КРОСС/ Гърция няма намерение да си сътрудничи с мисията на Тройката (Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд), заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис.

Варуфакис се срещна с председателя на групата на финансовите министри от Eврозоната Йерун Дийселблум - разговор, който и двамата определиха като „конструктивен".

Гръцките медии, цитирани от Reuters, обаче уловиха сигнали за неудовлетвореност. Двамата обявиха, че не са намерили нищо, което да построи мост над пропастта помежду им.

Варуфакис обяви, че Гърция няма да търси удължаване на спасителния й план до крайния срок на 28 февруари с лидерите от Еврозоната.

„Нашата платформа ни даде възможност да спечелим доверието на гръцкия народ", каза гръцкия финансов министър пред журналисти след края на срещата си с Дийселблум.

Новото ляво гръцко правителство започна разговорите за дълга на страната с европейските си партньори за евентуално удължаване на спасителната програма и по-стриктно сътрудничество с международните инстектори, които надзирават страната.

Кабинетът на министър-пресдедателя Алексис Ципрас уволни управителите на Агенцията за приватизация, след като обяви, че слага край и на приватизацията в Гърция.

Целта на политически непопулярната мярка за приватизация, като едно от условията на кредиторите, беше да спомогне за намаляването на гръцкия дълг.

Срещата отбелязва началото на опитите на Атина да убеди кредиторите си да бъде облекчен стриктният спасителен план. Тя предхожда планираните визити на Ципрас и Варуфакис в Лондон, Париж и Рим следващата седмица.

Въпреки че нито Франция, нито Италия са показали каквито и да е знаци, че приемат исканията на новото гръцко правителство да бъдат отписани част от 320-милиардните й дългове, и двете страни вече настояха за нови условия от спасителния план за Гърция - различен от режим на строги ограничения, наложен от Германия.

Ципрас неколкократно обяви, че иска да запази еврото в Гърция, но настоя, че няма да се откаже от предизборните си обещания за отхвърляне на оковите на кредиторите си.

Правителството му, което победи на изборите миналата неделя, изпревари политическите си опоненти с вижданията си за мерки срещу спасителния план за Гърция, в които се включват връщането на работа на хилядите държавни служители, уволнени от предишното правителство, както и отмяна на приватизацията.

Но ковчежникът на Европа в лицето на Германия, има също своята роля за това. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обяви, че Берлин е започнал преговорите с гръцкото правителство за дълга на Атина, но даде да се разбере, че Атина трябва да изпълни своята част от споразумението. „Имаме нужда от солидарност в Европа, но не може да бъдем изнудвани", каза Шойбле. 

След изминалата критична седмица, в която акциите паднаха с до 40 %, финансовите пазари се сринаха след кратко съживяване в четвъртък.

Основният индекс на Атина падна до нива, до каквито не се е сривал от 10 години насам.

Гръцкият финансов министър не даде никакви индикации за намеренията на Гърция, в случай че не постигне споразумение за крайния срок от спасителната й програма.

Десноцентристката Демократична партия, която загуби властта на изборите в неделя, обяви, че новото правителство „не разбира какво трябва да се направи". Без спасителната програма на ЕС и МВФ, гръцките банки ще загубят достъпа си до финансиране от ЕЦБ, припомниха те.

Йерун Дийселблум каза, че решението за крайния срок за спасителната програма ще бъде взето преди края на февруари, но отхвърли настояването на Гърция за специална конференция за дълга й, като каза, че такъв форум вече има във формата на Еврогрупата на финансовите министри от Еврозоната.

Атина очаква финалния транш от 7,2 млрд. евро от спасителния план. Тя трябва да намери решение как да върне 10 млрд. евро само за идното лято.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кой е избрал тази тройка. От къде се пръкна.

02.02.2015 00:18:19

Анонимен

Русия е исторически анахронизъм и няма народ и държава, която се е хванала с нея да е прокопсала ! Примери : четете историята и гледайте сеира на бившите й съюзници ...! Гърция прави капитална грешка и скоро тези, които днес се радват, утре ще плачат и проклинат, а СИРИЗА-ните ще гушнат по нещо и ще избягат по света, така се е случвало с всички, които са заигравали с Русия до сега !

01.02.2015 12:22:50

Анонимен

Bravo Greece.

01.02.2015 00:26:46

Анонимен

В Русия е спасението! Трябва да загърбим клоаката ЕС!!!

31.01.2015 21:35:10

Анонимен

Имат, защото работят и произвеждат, а не като византийците, които само шмекеруват и мързелуват ! В скоро време, заедно с подстрекателите си от Русия ще питат в кой клозет серат гладните ! Проблемът е и при нас - хванати в мътва примка от експлоататори - комунисти, българите също маршируват и мързелуват на място ! Трябва да прогоним Русия !!!

31.01.2015 18:53:26

Анонимен

Някога пари имаха само САЩ и Европа. Сега вече не е така.

31.01.2015 16:16:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.