• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Гърция в очакване на референдума

Гърция в очакване на референдума

/КРОСС/Еврогрупата реши да прекрати контактите си с Гърция до неделя. След проведена телеконферентна връзка между 18-те финансови министри страните от Еврозоната твърдо отказаха преговори с гръцките власти преди провеждането на референдума на 5 юли.

Повод за преустановяване на разговорите с Атина беше призивът на гръцкия премиер към сънародниците му да отхвърлят споразумението, което им предлага Европа.

Вчера Алексис Ципрас изпрати поредно писмо до кредиторите с предложения за нови компромиси от страна на Гърция, което обаче не беше прието. Страната реално изпадна в неплатежоспособност, след като не погаси в срок 1,6 млрд. евро задължения към Международния валутен фонд.

В интервю за агенция Ройтерс управляващият директор на фонда Кристин Лагард посочи, че Гърция трябва първо да реформира своята икономика, преди нейните европейски кредитори да облекчат дълговото й бреме.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е убеден, че сделка с кредиторите - МВФ, ЕЦБ и ЕК, ще има в понеделник, ден след референдума. Той заяви това снощи в интервю за гръцката телевизия ЕРТ.

Варуфакис хвърли вината за затворените от понеделник гръцки банки върху кредиторите и повтори. По думите му гръцкото правителството е изнудвано, за да гласуват избирателите с "ДА" на референдума.

Правителството е готово да приеме мерките за строги икономии, ако бъде уреден въпросът за дълга и съществува перспектива за икономическо развитие, заяви още гръцкият финансов министър.

Министрите от Еврозоната решиха вчера да изчакат резултата от допитването преди нови дискусии по уреждането на дълга.

Междувременно агенция Муудис свали още веднъж кредитния рейтинг на Гърция и предупреди, че е малко вероятно международните кредитори да подкрепят държавата, каквото и да се случи на референдума в неделя.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви отново позицията, че Гърция трябва първо да реформира икономиката си преди облекчаване на дълга.

Референдумът и преговорите отново са основна тема в гръцкия печат.

Гърция се намира в състояние на сляпа конфронтация по пътя си към референдума, несигурността остава, а факторите на пазара подават тревожни сигнали за икономическо задушаване на страната, пише днес в. Етнос, като алармира за растяща политическа поляризация. Несигурността... остава, като напрежението нараства, а опашки от пенсионери продължава да има пред банките, предприятията предупреждават, че им свършва кислородът, а работещите търсят гаранции за заплатите си, отбелязва в. Вима. Вестник Кердос информира, че решението на ЕЦБ се очаква да изостри проблема с ликвидността на гръцките банки. Опозиционният лидер Андонис Самарас обявява от страниците на в. Катимерини, че в неделя гърците ще кажат "мощно да" на предложените от кредиторите мерки. В. Та неа пише, че по интернет е подета уникална международна кампания за спасяването на Гърция и че в рамките на тази кампания са били събрани над един милион евро. 

Взе да омръзва, гласи заглавието на коментарна статия във вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" за ситуацията около Гърция. Темата за Гърция е отново водеща за френските издания, а американският Вашингтон пост пише "ЕС затръшна вратата пред преговори с Гърция преди провеждането на референдума в неделя". Ципрас отстъпи по гръцката криза, но получи хладен отговор, отбелязва в. Ню Йорк таймс.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.