• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Варуфакис: Подадох оставка, за да помогна на Ципрас (цялото изявление)

Варуфакис: Подадох оставка, за да помогна на Ципрас (цялото изявление)

/КРОСС/ „Смятам, че е мой дълг да помогна на Алексис Ципрас да използва - така, както прецени за добре - капитала, който гръцкият народ ни предостави с вчерашния референдум. Ще нося с гордост ненавистта на кредиторите", добавя Варуфакис.

„Скоро след обявяването на резултатите от референдума бях наясно с несъгласието на някои участници в Еврогрупата и други „партньори" с присъствието ми на преговорите", пише Варуфакис. Според вече бившият гръцки финансов министър, премиерът Ципрас е преценил, че „това ще му помогне да постигне по-лесно съгласие". „По тази причина напускам министерския пост днес", пише още той и подчертава, че ще помага на своя наследник.

В понеделник Юнкер ще има конферентна връзка с Доналд Туск, Йерун Дейселблум и председателя на ЕЦБ Марио Драги. Опозиционният лидер Самарас подаде оставка. Междувременно лидерът на главната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация" бившият премиер Андонис Самарас подаде оставка от поста си, след масовото „Не!", съобщиха световните агенции. „Разбирам, че нашата партия има нужда от ново начало. Считано от днес, аз подавам оставка от ръководството на Нова демокрация", заяви Самарас в телевизионно обръщение. Той беше премиер в пика на криза, от юни 2012 до януари 2015 г., когато беше победен от настоящия премиер Алексис Ципрас.

Вижте цялото изявление на финансовия министър:
„Нашето „Не!" е величествено, голямо „Да!" за демократична, рационална Европа! На 25 януари бе възстановено достойнството на гръцкия народ. През петте месеца след това станахме първото правителство, посмяло да надигне глас, да говори от името на хората, да каже „Не!" на разрушителната ирационалност на нашата претенциозна и непрекъснато удължавана „Помощна програма". Ние показахме, че гръцкото „спасяване" е упражнение с цел преднамерено да се прехвърлят частните загуби върху раменете на най-бедните гърци, преди да бъдат прехвърлени върху другите европейски данъкоплатци - обяснихме за пръв път в Еврогрупата икономическите аргументи, на които не получихме съответен отговор - представихме умерени и технически приложими предложения, които да премахнат нуждата от последващи „помощни програми" - затворихме Тройката в брюкселското й леговище - направихме международно достояние гръцката хуманитарна криза, следствие от политики, водещи към умишлена рецесия - разпространихме отвъд гръцките граници надеждата, че демокрацията може да диша във валутния съюз, доминиран досега от страха. Двете ни цели бяха прекратяването на непрекъснатите и изначално обречени на неуспех антикризисни мерки и преструктурирането на публичния дълг на Гърция. Но това бяха и мишените на нашите кредитори. Откакто миналия декември стана ясно, че ще победим на изборите, великите сили започнаха да източват банките ни и вероятно са планирали затварянето на гръцката банкова система. С каква цел? - за да унижат правителството ни, като ни принудят да се преклоним пред сурови съкращения - да ни натикат в споразумение, което не предлага ангажимент да разумно и добре дефинирано преструктуриране на дълговете. Ултиматумът от 25 юни съдържа средствата за постигането на това. Днес народът на Гърция върна на кредиторите си ултиматума, въпреки сплашването, предавано денонощно във всеки дом от местните медии на олигарсите. Днешният референдум изпрати силен призив за взаимноизгодно споразумение между Гърция и европейските партньори.

Трябва да отвърнем на гръцките избиратели с позитивен подход към:
- МВФ, който едва преди дни разпространи един доклад, който ни помага и който потвърждава, че публичният дълг на Гърция не може да се обслужва;
- ЕЦБ, където Управителният съвет едва миналата седмица отказа да се подчини на някои от най-агресивните гласове в него- Европейската комисия, чиито ръководители продължиха да полагат мостове над пропастта, отделяща Гърция от някои от нейните партньори.

Нашето „Не!" е величествено, голямо „Да!" за демократична, рационална Европа! То е „Не!" на антиутопичната визия за една Еврозона, функционираща като желязна клетка за народите си. То е гръмко „Да!" за визията за една еврозона, предлагаща перспектива за социална справедливост и споделен просперитет на всички европейци.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Краси

Айде бе Боеко, айде бе Горанов, ха кажете нещо за "европейските ценности", ха нещо за демокрацията, ха нещо за още много неща, за които рано или късно ще си платите с лихвите. Мълчите като бити задници. То днес едни "експерти" като каролев, минчев и всички дето ще ги гони до дупка народния съд ревът и плачат от телевизия в телевизия. голям плач. Няма ли достойни български политици да излезе и поне един да каже нещо което кореспондира с истинските неща а не зазубрени клишета. Мятат се наляво, надясно всички евробюрократи и "политици". Мухи без глави.

06.07.2015 14:47:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.