• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Валентин Вацев: Възможно е Кремъл да осъществява нова политика на Балканите

Валентин Вацев: Възможно е Кремъл да осъществява нова политика на Балканите

/КРОСС/Огънят в Гърция вече е налице. И то отдавна. Освен текущите събития, които ще видим до няколко дни, аз лично очаквам да няма нищо страшно, тъй като Гърция е прекалено важна в тази конструкция, коментира в студиото на ТВ7 геополитическият анализатор Валентин Вацев. Той обаче отбеляза два други сюжета (аналитични, а не събитийно коментаторски), които се разгръщат. Единият е интересните отношения, които се разгръщат под повърхността между Гърция и Русия.

Преди няколко дни, когато гърците очакваха Ципрас да отиде в Брюксел, той отиде в Санкт Петербург. И не да се радва на местното население, а да говори с руското държавно ръководство, припомни този показателен, по думите му, факт Вацев и обясни: Това означава, че между Гърция и Русия започват някакви интересни отношения под повърхността.

С уговорката, че това все пак това е конспирология, все още тези неща не са доказани Вацев отбеляза тук и интересните контакти между руското ръководство и Турция по повод, но не само по този повод, „Турски поток", който преди това беше „Южен поток".

Това ме кара да мисля, че е възможно Кремъл да осъществява нова политика тук на Балканите. Този, който успее да изглади противоречията между Гърция и Турция, той моментално ще се превърне в арбитър на балканската политика, тъй като гръцко-турският конфликт е централен конфликт на Балканите, каза анализаторът.

Той припомни, че доскоро такъв арбитър беше Държавният департамент на САЩ, но отбеляза, че вижда възможност Русия да се окаже ако не централен важен арбитър в гръцко-турските отношения, което пък дава нови шансове на Гърция да се измъкне от тази ужасна криза.

Това е подплатено с огромни пари, но работата е там, че в геополитиката парите са вторични, посочи още Валентин Вацев. Когато става дума за инфраструктурни проекти, когато става дума за голяма геополитика, там парите се печатат, допълни той.

Според него, ако гърците успеят, в цялото си безпаричие, да сменят не толкова политическата си ориентация, колкото типа реализация в ЕС, ако Гърция стане например терминал на Пътя на коприната, на китайско-руския глобален проект, това ще им даде нови приходи и нови шансове.

Гърция фалира не поради лошия характер на гърците. Гръцкият фалит е не толкова фалит на Гърция, колкото това е проблем на самия ЕС, Гърция беше курортът на европейската средна класа. Същата европейска средна класа сега е в много тежко положение. Тя не ходи в Гърция не защото там не е хубаво, а просто защото няма възможност. Средната класа в световен мащаб, също и в Европа, е в историческо отстъпление, коментира Вацев.

И затова, заяви той, е крайно безотговорно да се говори, че гърците не щели да работят. Те работиха, но вече няма клиенти. Няма нищо по-зловещо от празен хотел.

Вторият сюжет е академичен, той е още по-интересен за мене, каза Валентин Вацев.

От една страна световните финансови институции отказват да признават референдума на гърците (не на Ципрас, на гръцкото правителство), от друга страна гръцкото правителство заявява, че ще пита народа си какво да прави. Това от една страна е технологията, това са хватки. Но от друга страна има дълбок смисъл - това допринася към разбирането на един стар конфликт, който доскоро интересуваше само академичните кръгове. Има едно старо противоречие между националните елити, за които смята, че са отговорни пред своите общества, пред народите си, и централния европейски елит, който смятат, че не е достатъчно отговорен, коментира Вацев. Еврочиновниците не ги избира никой, те се назначават, посочи той. Това е проблемът за суверенитет без власт и власт без суверенитет, за легитимността. Кой е по-голям началник - това е конфликт между централня елит на Европа, Брюкселското еврочиновничество и националните елити по страните, каза Вацев.

Той отбеляза че при нас този проблем не се вижда, тъй като българския национален елит директно се отчита в Брюксел и ние този проблем не го усещаме.

Но фактически това е началото на някаква нова политика, на нов тип политическо мислене и действие, смята Валентин Вацев.

Сега виждаме как се появява политика, която напук на икономическата си невъзможност се разгръща. Вместо да се чудят откъде да намерят пари да си платят дълговете, гърците правят референдум, те се опитват с политически средства да решават икономически проблеми. Това вече е друг тип политика, коментира Вацев.

Първата лястовица бе в Исландия, припомни той.

В Гърция се ражда нов тип политическо взаимодействие между властта и народа, каза още анализаторът. Той очаква след няколко дни народът да подкрепи правителството на Ципрас. И тогава Ципрас ще каже: Нас ни подкрепя нашият народ, а вас кой ви подкрепя, брюкселски бюрократи?

И тук проблемът вече не е икономически. Той е откровено политически, заключи Вацев.

И в това се намесват концепциите на Кремъл, върна се той към изходната точка на коментара си.

Вацев подчерта, че великите сили имат директно участие в конфликта. САЩ, Германия и Русия вече имат становища по въпроса за Гърция, посочи той. Затва, смята Вацев, Гърция се явява като играч на надевропейско равнище, като ключова страна.

Той подчерта, че Гърция няма да напуска ЕС, което, по думите му, потвърждава неговото тежко подозрение, че между Ципрас и Кремъл има някаква нагласа Гърция да стои в ЕС и да представлява някакви извън европейски интереси.

Добрият човек в ЕС ще бъде Ципрас, гледано през очите на Кремъл. и на Пекин, допълни Вацев.

Той обаче не е оптимист по отношение на оставането и в Еврозоната. Гърция може да напусне Еврозоната, допусна той. Вацев не изключи и разпадането на Еврозоната.

Тя ще трябва да се промени най-късно до края на годината, ще трябва да има нова формула, подчерта той.

Какво можем да очакваме за България по гръцка линия? Непосредствено - нищо, заяви Валентин Вацев. Няма нужда да се очаква нещо напълно непосредствено, освен неудобствата с банкоматите, каза той и посъветва българските туристи, които отиват на почивка в Гърция, да не разчитат на картите си, а да вземат един джоб пари кеш. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.