• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Алексис Ципрас: Това, което никога не ви казаха за Гърция

Алексис Ципрас: Това, което никога не ви казаха за Гърция

/КРОСС/ Повечето от вас, скъпи читатели на Handesblatt, са формирали предварителна представа за какво е тази статия, преди всъщност да сте я прочели. Аз ви умолявам да не се поддавате на такива предубеждения. Предразсъдъците никога не са били добър съветник, особено в периоди, когато икономическата криза засилва стереотипите и поражда фанатизъм, национализъм, дори насилие.

През 2010 г. гръцката държава престана да бъде в състояние да обслужва дълга си. За съжаление, европейските чиновници решиха да се преструват, че този проблем може да се преодолее с помощта на най-големия заем в историята, в замяна на фискални ограничения, които, с математическа точност, биха свили националния доход, от който трябва да се платят и новите и стари заеми. Така проблем с несъстоятелността беше третиран като случай с недостиг на ликвидност.

С други думи, Европа прие тактиката на най-слабо уважаваните банкери, които отказват да признаят лошите кредити, предпочитайки да предоставят нови на предприятието, изпаднало в несъстоятелност, така че да се преструват, че първоначалния заем е обслужван, докато просто отлагат фалита в бъдещето. Нищо повече от здрав разум не бе необходимо, за да се види, че прилагането на тактиката „удължи и се преструвай" ще доведе страната до трагично състояние. Че вместо стабилизиране на Гърция, Европа създаваше обстоятелствата за самозасилваща се криза, която подкопава основите на самата Европа.

Моята партия, и аз лично, не сме съгласи яростно с кредитното споразумение от май 2010 г., не защото вие, гражданите на Германия, не ни дадохте достатъчно пари, а защото ни дадохте много, много повече, отколкото би трябвало да имате и нашето правителство прие много, много повече, отколкото имаше право. Парите, които в никой случай, не биха могли нито да помогнат на народа на Гърция (тъй като е бил хвърлен в черната дупка на неустойчив дълг), нито да попречат на надуването на гръцкия държавен дълг, огромен разход за гръцкия и германския данъкоплатец.

Всъщност, още преди да беше изминала една година, от 2011 г. нататък, нашите прогнози бяха потвърдени. Комбинацията от гигантски нови заеми и строги съкращения на държавните разходи, които понижиха доходите, не само не успяха да овладеят дълга, но също така, наказаха най-уязвимите гражданите, които се превърнаха от хора, които до този момент са живели премерен и скромен живот в бедняци и просяци, и им отнеха преди всичко достойнството им. Крахът на доходите избута хиляди фирми в несъстоятелност, което доведе до повишаване на олигополните сили и оцеляването на големите фирми. По този начин, цените падаха, но по-бавно от надниците и заплатите, понижавайки надолу общото търсене на стоки и услуги и съкращаване на номиналните доходи, докато дълговете продължаваха неумолимо да се покачват. В тази обстановка, дефицитът на надеждата се ускори неконтролируемо и преди да се усетим резултатът бе - неонацисти, патрулиращи нашите квартали, разпространявайки своето послание на омраза.

Въпреки очевидния неуспех на логиката „удължи и се преструвай", тя все още продължава да се прилага и до днес. Вторият гръцки „спасителен план", влязъл в сила през пролетта на 2012 г., прибави още един огромен заем на отслабените раменете на гръцките данъкоплатци, „подстригване" на фондовете за социално осигуряване, както и финансира безмилостната нова клептокрация.

Уважавани анализатори говореха за скорошната стабилизация на Гърция, дори и на признаци на растеж. Уви, „гръцкото възстановяване" е само мираж, които ние трябва да поставим настрана възможно най-скоро. Неотдавнашното скромно нарастване на реалния БВП, в размер на 0,7%, не е знак за края на рецесията (както бе обявено), а по-скоро нейното продължаване. Помислете за това: Докладът на същите официални източници, за същото тримесечие, отчита инфлация от - 1,80%, т.е. дефлация. Което означава, че нарастването на реалния БВП на 0,7% се дължи на отрицателен растеж на номиналния БВП! С други думи, всичко, което се случи е, че цените се понижиха по-бързо от номиналния национален доход. Не е точно повод за обявяване на края на шест години на рецесия!

Позволете ми да кажа пред вас, че този опит за нова версия на „гръцката статистика", за да се декларира че продължаващата гръцка криза свърши, е обида за всички европейци, които, най-сетне, заслужават истината за Гърция и за Европа.

Така че, нека да бъда откровен: дълга на Гърция в момента е неустойчив и никога няма да бъде обслужен, особено докато Гърция е подложена на непрекъснато фискално удавяне. Настояването за тези задънени политики, както и отказа от проста аритметика, струват на германския данъкоплатец скъпо, докато гордата европейска нация е подложена на постоянно унижение. Какво е още по-лошо: По този начин, след като германците се обърнат срещу гърците и гърците срещу германците, европейският идеал ще страда дълго от катастрофални загуби.

Германия, и по-специално трудолюбивите германските работници, няма от какво да се страхуват от победа на СИРИЗА. Напротив. Нашата задача е не да се противопоставяме на нашите партньори. Не да осигурим по-големи заеми или правото на по-високи дефицити. Нашата цел е по-скоро стабилизиране на страната, балансирани бюджети и, разбира се, край на великото изцеждане на по-слабите гръцки данъкоплатци в контекста на споразумението за заем, който е просто неприложим. Ние се ангажираме да прекратим тактиката „удължи и се преструвай" не срещу германските граждани, а с оглед на взаимните изгоди за всички европейци.

Уважаеми читатели, аз разбирам, че зад „исканията" нашето правителство да изпълни всички свои "договорни задължения" се крие страхът, че, ако дадете на гърците глътка въздух, ще се върнем към нашите лоши, стари навици. Имам честта да потвърдя тази тревожност. Въпреки това, позволете ми да кажа, че не е СИРИЗА, която внедри клептокрацията, която днес се преструва, че се стремим към „реформи", докато тези „реформи" не засегнат техните незаконни привилегии. Ние сме готови да представим основните реформи, за които сега се искаме от гръцкия електорат мандат да изпълним естествено, в сътрудничество с европейските ни партньори.

 

Отворено писмо на Алексис Ципрас до германските граждани, публикувано на 13 януари (преди изборите на 25 януари) в немския вестник Handelsblatt 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Германците се правят на ударени не от хубаво - гърците умеят да изтъргуват дълговете си с други купувачи. А купувачи има.

30.01.2015 18:57:19

АНОНИМЕН

Няма начин,гърците ще си изтъргуват дълга така че,ще ни се завие свят. Щ е платят една трета от дълга,а останалото ще плащаме ние Българите и някой други,но не всички.

30.01.2015 15:49:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.