• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Гьоков към Симеонов: Какви мерки предвижда правителството за решаване на тежките демографски проблеми на страната ни?

Гьоков към Симеонов: Какви мерки предвижда правителството за решаване на тежките демографски проблеми на страната ни?

/КРОСС/ „Вярно е, че всички развити страни,в някаква степен, страдат от демографски проблеми. Някои страни от бившия Източен блок обаче са в „смъртоносна спирала" на намаляване на населението, като неговият годишен спад се измерва с шест цифрени числа. За съжаление, първа в тази негативна тенденция е България. Вече „спокойно" можем да говорим за една катастрофално обезлюдена държава. Затова питам - какви мерки, в краткосрочен и дългосрочен план, предвижда правителството за решаване на тежките демографски проблеми на страната ни?" Този въпрос отправи народният представител от „БСП за България" Георги Гьоков към вицепремиера Валери Симеонов от парламентарната трибуна.

В резултат на питането на Георги Гьоков, председателят на Народното събрание възложи на Министерски съвет в срок до 31 ноември 2017 г. да изготви и внесе в НС анализ на актуалното състояние и на прогнозите, според официалната статистическа информация, на основните демографски показатели за Република България. Анализът да съдържа и причините за влошаването на демографските показатели.

„За по малко от 30 години сме изгубили над 30% от населението и то без някакви сериозни причини - от рода на война, на масова епидемия, на мор по населението, на природни катаклизми или други подобни.

Вследствие на това, България се очерта като страната с най-лошите демографски показатели в ЕС, а може би и в целия свят", посочи Георги Гьоков. По думите му демографията ни продължава да се влошава и сме на път да попаднем в групата на „хиперзастаряващите общества" - последната и най-критична категория в класацията на ООН, която се изготвя на база каква част от цялото население в дадена държава е на възраст над 65 години.

„По тази класация едно общество се брои за хиперзастаряващо, когато делът на хората извън трудоспособна възраст в него е над 21%", обясни социалистът.

Народният представител посочи данни на НСИ за 2016 г., според които българите над 64 г. са 20.7% от цялото българско население, а тези в трудоспособна възраст намаляват с 45 хил. души в сравнение с предходната година. През 2010 г. процентът е бил 17.7%. Пак според НСИ до 2030 г. този процент ще стане над 30%.

„А това вече и без да ни го казват от ООН, е критична стойност за устойчивостта на социално-осигурителните ни системи, за националната ни сигурност и за какво ли още не", каза той.

„Но моето, и на моята парламентарна група „БСП за България" усещане е, че въпреки, че сте отделили място на този проблем в управленската Ви програма, няма адекватни действия от Ваша страна и редица други въпроси изместват въпроса за демографската перспектива пред страната - например магистрали, саниране и т.н.", каза Гьоков.

По думите му с годишния бюджет управляващите ще докарат на българина още бедност и още по-сериозни неравенствата.

„Новият бюджет за 2018 г., въпреки че се мъчите да внушите на българите, че е социален, в него няма нищо за решаване на въпросите на демографията. България, под вещото, вече осем годишно управление на ГЕРБ, е най-бедната страна и доходите са най-ниските от всички останали страни в Европа, даже и от тия, които не са членки на ЕС. Това го знаят всички, а аз го маркирам, за да ви кажа, че това няма как да не се отрази негативно и на демографското развитие на страната. Даже мога да твърдя, че това е една от сериозните причини", категорично заяви социалистът.

„От БСП внесохме два законопроекта. Единият предвижда данъчната ставка за храни за кърмачета, преходни храни, пелени за еднократна употреба на бебета, домашна помощ и гледане на деца да бъде облагано с намалено ДДС. С вторият законопроект, предлагаме необлагаемият минимум на доходите на едно семейство да се завишава с 15 на сто за първото дете и с още 10 на сто за второ дете. Тоест, хората с две деца да плащат по-малко данъци - за първо с 15 на сто по-малко, за второ с 10 на сто по-малко. Подкрепяте ли такива политики г-н вицепремиер?", попита също Гьоков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.