• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Върнахме зетя на атентатора срещу "Шарли ебдо" във Франция

Върнахме зетя на атентатора срещу "Шарли ебдо" във Франция

/КРОСС/Френският гражданин Мурад Хамид, зет на един от атентаторите срещу редакцията на сп. „Шарли ебдо", е бил екстрадиран от България и вече е на френска територия, съобщават френски медии.

Уточнява се, че Хамид е кацнал на парижкото летище „Роаси" в петък вечерта в 19:00 ч. местно време (20 ч. българско) и е бил предаден на парижката прокуратура.

Припомняме, решението за екстрадирането му беше взето на 16 август от Софийския градски съд въз основа на европейска заповед за арест. Самият Хамид пожела незабавно да бъде върнат във Франция. Той има 10-годишна забрана да влиза в България.

20-годишният Хамид е влязъл в България с влак от Сърбия на 26 юли, като е заявил, че идва за едноседмична почивка. Няма данни какво е правил до 28 юли, когато се е явил на проверка на ГКПП „Капитан Андреево" с намерение да премине българо-турската граница.

Тъй като не е имало каквато и да било забрана да се придвижва на територията на страната, нито да се спира неговото движение, той е бил пропуснат. Граничните власти на Турция обаче го връщат у нас веднага, защото срещу Хамид е имало 5-годишна забрана да влиза в Турция.

Първоначално той е настанен в бежански център.

Междувременно по международните канали постъпва информация, че Хамид е пътуващ боец към ДАЕШ („Ислямска държава") и се смята за особено опасен. ДАНС приема, че е „истинска, настояща и сериозна опасност за националната сигурност". Ден по-късно пристига и европейската заповед за арест заради дейност, свързана с тероризъм.

На 10 август Хамид заяви в съда, че от това, което вижда, у нас не съществува презумпция за невинност, че правата му не са били спазени и няколко дни с него са се държали като с куче. Задържаният се определи като жертва на несправедливост.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.