• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Хампарцумян: Оставката на Искров е въпрос на лично решение

Хампарцумян: Оставката на Искров е въпрос на лично решение

/КРОСС/В Корпоративна търговска банка (КТБ) проблемът е сгрешеният и неустойчив бизнес модел.

Това каза банкерът Левон Хампарцумян в ефира на Нова телевизия по повод интервюто, което Цветан Василев даде за "Гласове".

Който се чувства, че има знание за престъпление, той трябва да може да отиде веднага при прокуратурата или в ако не там, то в редакцията на Ню Йорк Таймс, напр., заяви банкерът Левон Хампарцумян по повод интервюто на колегата му Цветан Василев.

Председателят на Асоциацията на банките в България обясни още, че ако имаме една здрава банкова институция, управлявана по разумен начин, то дори и да има проблем с клиент например, тя би трябвало да е в състояние да се справи сама. „Това е един неустойчив бизнес модел, който когато нещо се разклати, тичат с паричката при политиците да ги спасяват", каза Хампарцумян и определи подобна стратегия като слаб бизнес, без значение дали е банка или нещо друго.

„Трябва да се изследва много внимателно причинно-следствените връзки, които са довели до казуса КТБ", убеден е банкерът. По отношение на обявената вчера от Цветан Василев среща между него и управителя на БНБ Иван Искров дни преди фалита на банката, Хампарцумян призна, че не знае какво точно са си говорили, но отново важното е фактът, че бизнес моделът на банката е бил грешен.

„Оставката на Искров е въпрос на лично решение", коментира и другата „гореща" банкова тема Хампарцумян. С поглед към банковата система у нас той призна, че ще се запазва тенденцията за ниски лихви по депозитите, а пък кредитите бавно ще поевтиняват. „Не бих препоръчал на когото и да е да се занимава с валутни спекулации", даде и своя съвет председателят на Асоциацията на банките у нас.

По повод падането на лихвите по депозити Хампарцумян коментира, че тенденцията засега тенденцията в банковия сектор е към ниски лихви по депозитите.  Същевременно той припомни, че централните банки по света в момента се борят с дефлационни процеси, което поддържа ниски лихвите. Когато процесът се обърне, банките ще направят всичко възможно да ограничават инфлацията и тогава лихвите ще се повишават, прогнозира банкерът.

Хампарцумян обаче допълни, че е лоша практика хората да разчитат на доходи от депозитите си в банката и това ограничава предприемаческата активност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.