• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Безредиците в лагера в Харманли са овладени. Близо 400 чужди граждани са задържани (обновена)

Безредиците в лагера в Харманли са овладени. Близо 400 чужди граждани са задържани (обновена)

/КРОСС/ Близо 400 чужди граждани са задържани за вандалски действия след вчерашните прояви на недоволство в Регистрационно-приемателния център в Харманли. Други 15 чужденци са задържани за повреждане на имуществото в лагера. Пострадали са 24 полицейски служители, минали са медицински преглед и са освободени, съобщиха от МВР. 
Припомняме, че след 20 часа снощи сред настанените в центъра възникна спонтанна проява на недоволство. С цел възстановяване на реда полицейските служители използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства.
В рамките на образуваните две досъдебни производства продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели.
Към момента обстановката в Регистрационно - приемателния център в Харманли е нормализирана и спокойна.

Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше тази нощ в лагера, призова за стриктно спазване на законите. По думите му лицата, които „се правят на големи герои, могат да изложат на риск огромни маси от населението".

В бежанските центрове в Европа, където има сблъсъци, се намират спящи терористични клетки, обясни Борисов. Обикновено там, където възникват такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт. Винаги се задействат спящите клетки да се бунтуват, каза той. 

Задържаните 300 чужденци при безредиците, ще бъдат настанени в лагери от затворен тип. Петима ще бъдат екстрадирани, като опасни за националната ни сигурност. Другите, които нарушават обществения ред, те са заснети от камери и ще се установят - да бъдат от първите, които екстрадираме. А дотогава, преместени в лагери от затворен тип, защото иначе те представляват опасност за обществения ред, уточни премиерът в оставка.

Няма полицейски насилие при потушаването на конфликта в Харманли, категоричен е Борисов. От 250 полицаи, участвали в акцията, пострадаха 24, които бяха обстрелвани с камъни.

Напрежението в лагера в Харманли ескалира за втори път в рамките на часове малко преди 20.00 часа в четвъртък вечерта. Жандармерия нахлу в лагера. Полицаите са използвали гумени и халосни патрони, а за първи път и водно оръдие, за да разпръснат тълпата. Ситуацията бе овладяна. 24 полицаи са леко ранени, двама души сред бежанците също са леко пострадали. Задържани са над 200 души от мигрантите, които МВР определя като организатори на размириците.

По непотвърдена информация бил затворен хранителният магазин в лагера, откъдето пазаруват бежанците и това е бил поводът за недоволството вечерта в четвъртък.

Смята се, че бунтът е бил добре планиран и организиран. Пред медиите в четвъртък вечерта главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов допусна, че протестиращите мигранти в центъра са направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време, съвпадащо с телевизионните емисии, да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото.

Полицаи, участвали в акцията, споделят, че обстановката в лагера и мигрантите вече са спокойни. Вечерта в четвъртък пред бежанския център се събраха и хора от Харманли, които искаха да изразят позицията си, че мигрантите не са желани в града.

Четвъртък се превърна в ден на бунтове в лагера в Харманли. По-рано през деня в бежанския център се стигна до размирици и напрежение сред чужденците, които палиха, чупиха и хвърляха камъни по полицията и жандармерията. Има щети и по сгради. Бунтът бе потушен.

Причината за безредиците бе, че бежанският център към момента временно е от затворен тип заради провеждането на скрийнинг за здравословното състояние на бежанците, за да се успокоят хората в района, припомня Дарик.

Председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова посочи, че в бежанския център в Харманли има много материални щети. Днес се очаква посещение на застрахователи, за да стане ясно дали щетите ще бъдат признати.
Над 300 задържани са в поделения в Харманли, Хасково и близки населени места. Продължават преговорите за обособяване на център от затворен тип в Харманли, конкретно за халетата, в които са разположени афганистанци, посочи пред БНТ тази сутрин Петя Първанова.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

българин

Всички задържани - на самолета и за Кабул. С обратния полет - да си приберем контингента от Афганистан ! БЪЛГАРИЯ над всичко!

25.11.2016 10:32:47

Форбс

Политици, разберете веднаж завинаги, че не ги щем имигрантите нито в затворени нито в отворени лагери, иначе ще ви пометем и няма да простим, че напълнихте Бълария с тази ислямиска измет.

25.11.2016 09:21:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.