• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Христо Гешов: Не случайно вирусът хепатит е наречен "тихият убиец"

Христо Гешов: Не случайно вирусът хепатит е наречен "тихият убиец"

/КРОСС/ Преди дни лицето на кампанията за борба и превенция с хепатит "Хепатитът до мен" Христо Гешов, който е вирусоносител на хепатит В, отказа да се лекува в знак на протест срещу безхаберието на здравното министерство. Няколко дни по-късно ИА КРОСС го потърси, за да разбере има ли отговор на очакванията му за ефекта от крайната стъпка, която предприе в защита на пациентите в България.

След публичния ви отказ от лечение в знак на протест какво се случи към днешна дата, потърсиха ли ви от Министерството на здравеопазването или от друга институция?

Национални пациентски организации застанаха плътно зад гърба м, за което аз им благодаря. Но от страна на здравното министерство и здравната каса - едно пълно затишие, което мен не ме учудва. Това е нормалната тяхна реакция, те винаги постъпват така. Но не мога да си обясня те защо се крият. Колко дни вече се говори за това, а те просто абдикират, за пореден път те се крият и търсят един заден вход, от който да минат. Само че в случая няма такъв вход. Просто не мога да ги разбера. Но нито са ми звънели, нито са ме поканили на някаква среща, нито са излезли с някакво становище. Абсолютно нищо! Просто все едно аз не съм излязъл и не съм говорил нищо.

В такъв случай какво следва от тук нататък? Имате ли идеи за други инициативи?

Получих подкрепата на няколко национални пациентски организации и решихме да продължим да развиваме националната кампания, която оглавих като лице на тази кампания. Ще направим акции за безплатно анонимно изследване. Ще започнем да правим конкурси в училища, където ще запознаем учениците какво е хепатит С, защото те са имунизирани за хепатит В, ще им обясним, че те са рисков фактор заради пиърсинга и татуировките. Ще направим конкурс за картини, които те ще изпращат на адреса на една от всичките организации, които подкрепят моята кампания, и по този начин те ще покажат, че са запознат, че могат да се заразят с пиърсинг и с татуировки с хепатит Б. А от януари сме планували да има едни благотворителни концерти в подкрепа на клаузата борба с хепатита. Зад тази кауза застанаха Йоана Драгнева, Орлин Павлов, Крум, Искрен Пецов, Теди Кацарова и още страшно много изпълнители. Да не пропусна и Юлиан Костов и Тодор Георгиев от "Африка: Звездите сигурно са полудели",Тони Димитрова, за което аз страшно много им благодаря. С тях ще направим тези благотворителни концерти, за да можем да стигнем до възможно най-много хора. Общо взето за момента това сме планували да се случи в един кратък срок, говорим до края на декември - началото на януари.

За всички тези инициативи на кого разчитате?

Разчитам на неправителствени организации, на себе си най-вече. Надяваме се да имаме подкрепата на фирми, на медии най-вече, защото за всяко едно такова нещо, което се прави, е необходимо да има медия, която да го отрази и да го подкрепи. Разбира се, всяко едно нещо, което се прави, се прави с пари и ние като неправителствена организация няма как да извадим някаква сума пари и затова идеята е ниеда съберем независимо каква сума, която да закупим въпросните скринингови тестове, с които ние ще започнем от февруари или март да правим безплатни изследвания из България.

Какво представляват тези скринингови тестове? И коя ще бъде възрастовата група, върху която ще се концентрирате?

Това са бързи тестове, подобни на тези за ХИВ. Резултатът от самия тест е готов в рамките на две до пет минути. Прави се с периферна кръв, тоест кръв от пръста. Ако покаже една чертичка, е отрицателен, ако покаже две чертички - съответно е положителен. Като тестовете за бременност. Ще се стремим да изследваме колкото се може повече хора, за да можем в същия момент и да ги запознаем със самия вирус. Хубаво е, че след всички тези изяви, които имах, много хора започнаха да е интересуват какво е хепатит и да се изследват. По принцип по закон можем да изследваме хора, които са над 18 години, което е и най-хубавото, но ако има такива родители, които желаят да изследват децата си най-вече за хепатит С, те могат да го направят като ги придружат на местата, на които ние ще разположим нашата мобилна лаборатория. Няма възрастова граница, защото от последните скринингови тестове и акции, които правихме в България, се оказа, че има болни, заразени с вируса на хепатит В и С, които са на 70 години, на 80 години и на 16, 18, 20 и т.н.

Какво хората не знаят за хепатит В и С?

Хората не знаят, първо, че това нещо не се предава по въздушнокапков път или че не се предава при допир, или при използване на общи прибори. Хората не са запознати с това нещо. Хората не знаят изобщо как се предава даденият вирус. И пак казвам - хепатит С се предава само и единствено по кръвен път, включително татуировки, пиърсинг, стоматолози, маникюристи, но не и фризьори. Хепатит Б е само по кръвен и по полов път и е подобен на вируса ХИВ, с тази разлика, че за вируса ХИВ с говори много, докато за вируса на хепатит В не се говори изобщо.

Според вас защо е това табу?

Защото някак си, явно от годините, в училище не сме учили за тези болести и никой през годините не е говорил за това нещо, че съществува. То го е имало и сега го има, но никой не говори за това. Никой не излиза смело да каже: "Да, аз го имам, но трябва да научите и вие за това нещо". До момента, доколкото аз съм запознат, такова нещо не е имало и никой не е излизал да каже: Това може да ви се случи и на вас. Пазете се, информирайте се, защото всъщност точно това незнание може да коства нашия живот.

Ако човек не знае, какви са симптомите, които биха му подсказали за заболяването?

За съжаление, няма конкретни симптоми, ако той не е в една остра фаза на въпросния хепатит. Остра форма ще рече, че той ще пожълтее. За съжаление обаче, много малък процент от вирусоносителите пожълтяват и те откриват, че са болни прекалено късно. Неслучайно въпросният вирус е наречен "тихият убиец" - той буквално унищожава черния дроб и води до цироза и рак на черния дроб, което е с фатален край.

Какво сочи статистиката за заболеваемостта у нас?

За съжаление, такава статистика няма. Всичко, което има, е неофициално. За момента здравното министерство разполага с една статистика колко са хората, които се лекуват от хепатит В и С, има една предоплагаема бройка колко са и това са хората, които са се изследвали, но нямат пари да се лекуват или не са си платили здравните осигуровки - общо 600 000 души. Но сигурен съм, че има повече, които все още не подозират това нещо.

Как реагираха лекуващите ви лекари на прекратяване на лечението в знак на протест?

Аз ще продължавам да не приемам животоспасяващото си лекарство въпреки отпадналостта, която се появи в последствие. Лекуващите ми лекар за пореден път и днес ме посъветваха да не предприемам такива мерки, въпреки че подкрепят каузата, идеята, че действително има проблеми в тази сфера. Ще остана под наблюдение от тях. Днес бях пуснат от болницата за кратко. Ще бъда там отново идната седмица. Подкрепят самата кауза, но не подкрепят това да спра животоспасяващото си лекарство, защото ще бъде с фатален край за мен самия.

Какви са според тях проблемите, свързани с лечението на хепатита, с лекарствата за пациентите?

Да започнем първо с лечението. Лекарствата, с които се лекува самият вирус, са няколко вида, според уврежданията на черния дроб и от спецификацията на дадения вируса, но всеки един пациент, на който му предстои да започне такова лечение, трябва да се сблъска с една огромна бюрокращина. В смисъл такъв, че той влиза в болница не за да го лекуват, а влиза за три дни, за да може да си изкара едни изследвания, които могат да се направят и без такъв престой от три дни в болницата. След което се чака въпросната болница да му изготви един протокол, който лично на крака отива и носи в Районна здравна инспекция по местоживеене. След което той чака одобрение от въпросната здравна каса като това чакане може да продължи с месеци. След което се връща отново в болницата и най-накрая отива в аптеката и в момента, в който отиде в една по-малка аптека в един по-малък град, а не София, среща трудност да получи въпросното животоспасяващо лекарство, защото здравната каса бави парите на тези хора.
Друг проблем според мен, а и не само, е, че бройката на болните от хепатит В се увеличават, но в същия момент парите за болниците, които лекуват такива като мен, остават същите, каквито са бели през годните. Ив същия този момент има недостиг на медикаменти и т.н.
От доста време се говори защо животоспасяващите лекарства изчезват буквално и хората не могат да стигнат до тях. Практика е, сред като се консултирах с няколко фармацевтични компании, аптеки да закупуват такъв тип лекарства и да ги препродават в чужбина, понеже въпросният производител на дадените лекарства има една статистика, която показва колко от даденото лекарство трябва да достави на държавата в рамките на година. И в същия момент, в който една аптека закупи повече от тези лекарства и ги продаде в чужбина, ощетяват пациентите.
Друг проблем е с въпросните чернодробни ензими. Важно е изследването за тях да влезе в пакета безплатни изследвания, защото ако тези чернодробни ензими са завишени, това може да говори, че има някакъв процес в черня дроб, включително и хепатит, което може да благоприятства ранната диагностика на дадения вирус. До момента това нещо не е факт. Има внесено предложение отпреди седмица или две от национално сдружение "Хепасист" и се очаква отговор от здравното министерство.

Говорите за внесени конкретни предложения в здравното ведомство. Имате ли оформен цялостен пакет от мерки, които според вас биха помогнали в подобряване на лечението на пациентите с хепатит В и С?

Да, в момента ни предстои да изготвим един такъв план и да бъде внесен в здравното министерство. Национално сдружение "Хепасист" внесоха преди седмица - две едно такова предложение в пакета за безплатните изследвания да влязат и въпросните чернодробни ензими. Това е внесено до момента. Друго такова нещо, доколкото поне аз съм запознат, няма, но на нас ни предстои, от Национално сдружение "Хепасист" и от Национално сдружение "Обединени хора за развитие и сътрудничество", да внесем едно предложение всъщност и с моите искания и начин, по който тези искания да бъдат реализуеми и да не струват много пари на държавата.

В какви срокове ще успеете да подготвите този пакет от мерки и да го внесете?

Предполагам, че до края на седмицата ще бъде факт и ще бъде внесено или от мен, или от някоя от пациентските организации лично в министерството. Много ми се иска лично аз да отида да го занеса и дори да го предам лично на здравната министърка, ако тя отново не се скрие.

Някои от основните мерки, които предлагате?

Основното ще бъде този пакет за безплатните изследвания. Основното ще бъде - хора с такъв тип заболяване да бъдат пенсионирани или поне да бъдат облекчени със здравните си осигуровки, защото страшно много хора, не могат да си платят здравните осигуровки - не защото не искат, а просто защото не могат. Другото, което е - въпросният протокол за това лечение да отпадне - да не е за шест месеца, а да бъде за една година. Общо взето това са едни от най-важните неща, които в най-скоро време трябва да се променят и практиката животоспасяващи лекарства да излизат извън България с цел печалба да бъде прекъсната.

Продължавате да отказвате лечение в знак на протест. Какво би ви накарало да прекратите протеста си или да смените формата му?

Бих започнал да пия лекарствата си тогава, когато министерството излезе и каже - да, проблемът го има, ние сме съгласни с Христо и започваме спешни мерки, за да коригираме тези неща. Към момента, пак да кажа, няма такова нещо. Действително, не искам думи, защото и аз мога да обещая много неща, но в същия момент всичко си остава до момента, в който всички забравят за случая. Когато самата система просто започне да работи и държавата започне да променя тези неща, защото те могат да се променят изключително лесно, без да коства абсолютно никакви усилия, тогава ще започна да пия лекарствата си. Или другият вариант - когато вече няма да мога да не ги пия и просто ще трябва да бъда приет в болницата, ако изобщо успея да стигна до нея.

Според вашите лекари този момент наближава ли?

Лекарите казват какво ще се случи, но не могат да кажат точно в какъв период от време ще е това нещо. Това зависи от самия организъм. Аз се радвам, че самият ми организъм явно успява да неутрализира вируса до момента, дотолкова, че да не чувства толкова силно, че аз не пия това животоспасяващ лекарство, но все пак са минали три дни. Отново ме предупреждават, че аз постоянно трябва да държа връзка с тях и при най-лекия симптом аз трябва да постъпя в болница, защото е изключителна опасно точно това, което правя в момента.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.