• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Гърция поиска от ЕС още 480 млн. евро за бежанците

Гърция поиска от ЕС още 480 млн. евро за бежанците

/КРОСС/ Гърция поиска от ЕС допълнително финансиране в размер на 480 млн. евро за настаняването на 100 хиляди мигранти, съобщи говорителката на правителството в Атина Олга Геровасили, цитирана от местните медии. „Гърция изпрати извънреден план до ЕК, който се отнася за около 100 хиляди бежанци", обясни тя. Според Геровасили в страната се намират около 25 хиляди мигранти. В момента близо 7 хиляди души, голяма част от тях на граничния пункт „Идомени", очакват да влязат в Македония. Обстановката на границата е изключително напрегната. Други 6 хиляди се очаква да преминат континенталната част на Гърция, пристигайки от островите. Ситуацията с бежанците на пристанището в Пирея е изключително тежка, дори инфарктна, според гръцки медии. Около 5 хиляди бежанци се намират на пътническите терминали и в пристанищните складове, а по островите чакат още хиляди, които искат да продължат към Пирея, твърди гръцката агенция АНА. Правителствената говорителка уточни, че миграционните потоци от Турция не намаляват въпреки изпращането на кораби на НАТО в помощ на охраната на водите между Турция и Гърция, откъдето минава голяма част от мигрантите.

EК се готви да предложи на най-засегнатите от бежанската криза страни от ЕС да бъдат отпуснати спешно средства от фонда за подпомагане на държави извън ЕС, засегнати от природни бедствия и катастрофи, писа електронното издание ЮрАктив", като се позова на говорител на ЕК. Предложението ще бъде официално представено днес от еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис. Ако идеята бъде одобрена, то Гърция може спешно да получи извънредно еврофинансиране. Фондът, от който ще дойдат парите, е предназначен за бедстващи страни в Африка и Близкия изток. Планът е пряк резултат от срещата на върха на ЕС на 19 февруари, когато евролидерите, подтиквани от германския канцлер Ангела Меркел, настояха ЕК "да използва капацитета на ЕС за предоставяне на хуманитарна помощ в рамките на общността".

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск призова към диалог всички страни-членки на ЕС, за справяне с мигрантската криза. Трябва да се говори с всички 28 държави, никой не трябва да бъде изключван от този процес, иначе рискуваме да загубим още повече доверие помежду си", заяви той във Виена на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Вернер Файман. Според Туск само с установяване на контрола върху външните граници на ЕС може да се съхрани Шенген и да се разреши мигрантската криза.

Хърватският вестник Нови лист" твърди, че словенската полиция конфискува наличните пари на мигранти, които не допуска да влязат в страната, и ги връща в Хърватия. Според изданието словенските граничари налагат парична глоба на бежанците, която зависи от притежаваните от тях пари. Ако полицията открие 120 евро, то глобата е 120 евро, така че търсещите убежище са връщани в Хърватия без пари.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.