• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Ваксинирането срещу Заразен нодуларен дерматит на едрите преживни животни в страната ще приключи до седмица

Ваксинирането срещу Заразен нодуларен дерматит на едрите преживни животни в страната ще приключи до седмица

/КРОСС/ До една седмица се очаква да приключи ваксинирането срещу Заразен нодуларен дерматит на всички едри преживни животни в страна. В момента се използва последният транш от 350 хиляди дози ваксини. За областите в Северна България са предоставени над 240 хиляди дози, за Област Варна - 12 хиляди, Велико Търново - 22 хиляди, Видин - 4300, Враца - 18 хиляди, Габрово - 10 хиляди, Добрич - 26500, Ловеч - 14 хиляди, Монтана - 16 хиляди, Плевен - 25 хиляди, Разград - 19 хиляди, Русе - 15600, Силистра - 14 хиляди, Търговище - 26 хиляди и Област Шумен - 21 хиляди, съобщава пресцентърът на БАБХ..

БАБХ призова да се спазват предприетите мерки и по-специално - наложените ограничения. Забранено е свободното придвижване на едри преживни животни в цялата страна. Клането в Северна България се осъществява в месодобивни предприятия в същата област, а при липсата на такова предприятие в съседна, с изключение на областите с установени огнища на Заразен нодуларен дерматит. Клането на ЕПЖ от Ловеч и Враца - областите, в които е установен ЗНД - ще се осъществява в месодобивни предприятия на територията на съответната област. Клането се извършва задължително след съгласуване с приемащата кланица и разрешение от ЦУ на БАБХ, а върху месото на закланите животни ще се поставя специална здравна маркировка.

Суровото мляко, добито в обект с констатирано огнище на заразен нодуларен дерматит се унищожава. Млякото от останалите ферми се преработва в млекопреработвателни предприятия на територията на страната. Трябва да се извършва дезинфекцията на транспортните средства, които превозват сурово мляко, на изхода на всеки посетен животновъден обект или млекосъбирателен пункт.

Собствениците на животновъдните обекти за едри и дребни преживни животни трябва да увеличат мерките за биосигурност, да извършват дезинфекция и дезинсекция.

Оборите трябва да замрежат и да се обработват фермите и животните с репеленти, за да се избегне заразяването на животни чрез кръвосмучещи насекоми.

При съмнение за заболяване или при смърт на животно незабавно да се информира ветеринарния лекар за обекта. Посещенията на фермата следва да се ограничат, но при невъзможност - да се извършва дезинфекция на всички влизащи и излизащи от обекта превозни средства, а на посетителите да се осигуряват защитни облекла.

Най-важните мерки за предпазване от страна на фермерите:

1. Стриктно спазване на наложените ветеринарномедицински мерки и съдействие на ветеринарномедицинските власти.

2. Максимално възможно ограничаване на търговията и движението на животните! Всяко движение следва да бъде извършавано след преглед от ветеринарен лекар и издаване на ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване!

3. Недопускане на територията на фермата на нелицензирани търговци или на транспортни средства за животни, които не са почистени, дезинфекцирани и обляти с репеленти.

4. Осигуряване на защитни облекла за посетителите на фермата, ако не може това да бъде избегнато. Дезинфекциране на всички посетители във фермата - хора, автомобили, камиони, машини.

5. Редовно пръскане на животните и оборите с репеленти.

6. Замрежване на оборите за максимално възможно предотвратява навлизането на насекоми.

7. Постоянна връзка с обслужващия обекта ветеринарен лекар, както и с официалния лекар за общината, особено при поява на съмнение за заболяването.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.