• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Николай Геранлиев – Gerata: Искаме да покажем цялата палитра и нюанси на хип-хоп културата

Николай Геранлиев – Gerata: Искаме да покажем цялата палитра и нюанси на хип-хоп културата

/КРОСС/ Goloka е идея и движение на хора с алтернативно мислене. Появява се в България преди повече от 4 години като основатели са графити артистът Nasimo, моделът и дизайнер Ива Янкулова и хип-хоп артистът Gerata. В превод от санскрит терминът означава „планета на любовта, красотата и щастието”. Следните съставки ще бъдат открити на първия Goloka festival, който ще се проведе на 3 и 4 август на голямата поляна до Петропавловския манастир „Св. Св. Петър и Павел” край Лясковец. За да научим повече за събитието, разговаряме с един от организаторите Николай Геранлиев – Gerata.

                           

Как се роди идеята за GOLOKA FESTIVAL и кой спомогна тя да се осъществи?

Идеята се роди съвсем естествено и спонтанно, тъй като ние имаме желание да се събираме и колаборираме с различни артисти, за да творим заедно. Тази година честваме 5 години GOLOKA WEAR и решихме, че е дошъл моментът нашата идея да се материализира на по-мащабно ниво.

Както знаете, подобно събитие изисква голяма организация и координация, съответно има нужда от подкрепа от различно естество. В първото издание на GOLOKA FESTIVAL наш съорганизатор и партньор е звукозаписна компания ZANIMATION. Специално искаме да благодарим на община Лясковец за локацията, на която ще се проведе фестивалът. Освен това, тъй като много харесаха нашата идея за GOLOKA FESTIVAL, Jagermeister също решиха да ни подкрепят. Замесени са още много други приятели и медийни партньори, които ни подкрепят с голямо желание и ентусиазъм. Ще изброя някои от тях: 50stotinki.com, Йомрук, One More Frame, БАЗА, The Barber Shop Sofia, OCB, Kloshar Bags, Young Artist, Omerta Thugz и много други. Благодарности на всички!!

Фестивалът ще продължи два дни и на сцената ще се качат над 20 артисти. Какво можете да ни кажете за тях?

Решихме да представим хип-хоп сцената такава, каквато е в пълното й разнообразие и колорит. Без да разделяме и да слагаме етикети. Нека има за всеки по нещо. Няма как, въпреки желанието ни, да поканим всички артисти наведнъж, но в следващите издания се надяваме да предоставим сцена на всеки един, който има желание.

Искаме да излезем от рамки и ограничения спрямо различните течения в хип-хоп културата. Идеята е да покажем цялата й палитра и нюанси. На сцената на GOLOKA FEST ще излязат както комерсиални, така и ъндърграунд изпълнители, танцьори, диджеи и графити артисти. Ще има забава, ще има шоу, ще има храна както за тялото, така и за душата. Общо взето едно разнообразие и изобилие от гледна точка на изкуството.

Как представихте българските хип-хоп култура и публика на чуждестранните изпълнители, които за пръв път ще се срещнат с нея?

Хип-хопът си е хип хоп, където и да иде човек. Има лично мнение, позиция и послание. Няма езикова бариера за музиката - тя се усеща. Хубаво е да се разбира за какво говори конкретният изпълнител, за да се добие повече яснота, но, както вече споменах, музиката се усеща. Специално при тазгодишните ни гости от Македония и Великобритания, нямаше нужда от специално представяне на българския хип-хоп, тъй като те са гостували и преди у нас, имат наблюдения, опит, както и съвместни проекти с български артисти. За нас е огромна радост и чест, че ще си имаме артисти от чужбина, които да обогатят още повече така или иначе разнообразния лайнъп.

Хип-хопът като култура включва няколко елемента. На сцената ще излизат DJ-и и MC-та (рап-изпълнители), но как ще бъдат представени брейкденсът и графити артът?

Графити сцената ще бъде представена от Glow, Epik, Grey и Self. В рамките на 3 дни, те ще изрисуват 50 метрова подпорна стена в гората, под манастир „Св. Св. Петър и Павел“. Момчетата ни оказват голяма подкрепа, много уважение за тях. Относно брейкденсът, нещата стоят така:

Жури на батълите ще бъдат:

1.The Boss(Pop&Row)

2.Susla(Sleepwalking)

3.Shifura(Monstribe)

Музика:Dj Skill(SoulSearchin)

8 от най-добрите крюта ще се изправят в директна елиминация:

1. Fling&Steady(Footprince)

2. Kaqta&The Kid(Monstribe)

3. Freax&Flash

4. Lalri&Venkata(NoNameCrew)

5. Fluen&Spago(FlowTron)

6. Spa&Mitaksky(HD Rockers)

7. Trixter&Faun

8. UNTIEDMINDS

Награден фонд за:

1-во място: Парична награда от 600 лв + Goloka Wear

2-ро място: Рекламен видео клип + Goloka Wear

3-то място: Goloka Wear

Концертната част ще бъде в двете вечери. Какви занимания са предвидени за гостите на фестивала през деня?

В събота - вторият ден от фестивала, ще събудим телата на нашите гости с приятна йога около 9:00 часа. След това в 11:00 часа ще се проведе лекция на Еленко Ангелов на тема „рЕВОЛЮЦИЯ в съсЗНАНИЕ“ (#elenkoangelov). В 15:30 ще се проведе Киртан – това е музика за душата, която ни пренася в една по-спокойна и балансирана атмосфера, а малко след това в 16:30, нашият приятел Мадва ще ни поговори малко повече на тема „Контрол над ума със звук“. Освен тези интересни събития, ще можете да седнете на столовете на The Barber Shop Sofia и да се подстрижете или оформите брадата си безплатно при тях, също така ще имате опции да спечелите и награди. Ще разполагаме с джаги и други развлекателни игри. Освен всичко това ще има светлинно шоу с NiKita и различни уъркшопи, но повече инфо на място.

Като погледнем локацията, избрана за GOLOKA FESTIVAL, няма как да не си припомним за времето на Nature All Hip-Hop fest. Явява ли се новото събитие пряк негов наследник и можем ли да очакваме и от него да се превърне в най-големия ежегоден хип-хоп фестивал?

Да, така е. Първите 5 издания на Nature All Hip-Hop Fest се проведоха на същата локация. След това организаторите смениха локацията с друга. Nature All Hip Hop е един прекрасен фестивал, на който аз лично имах честта за пръв път да изляза на сцена пред публика и да представя себе си и творчеството си, за което винаги ще изпитвам дълбока благодарност към Bluntbashment Foundation и специално към главните организатори - Мирослав Мошев и Калоян Георгиев, както и към Младен Кънчев, който ме покани да участвам за първи път. За съжаление този фестивал не се е провеждал от 3 години и силно се надявам организаторите да се мотивират и да продължат да го организират.

Имаме нужда от повече такива младежки фестивали. Това са трамплини за подрастващите артисти и места, където можеш да се обогатиш и срещнеш много нови и интересни хора. Дали сме наследници? До някаква степен, да. Все пак става дума за една и съща култура, въпросът е кой как я представя. Има и други събития от подобно естество като: Back to The Unity, Spirit of Bourgas, Hip Hop Souls и много други.

Според мен най-важно е сцената да се развива. На същия принцип са и фолклорните фестивали. Те също имат предци и наследници. Това е култура и тя трябва да се съхранява, развива и обогатява. Дали GOLOKA FEST ще се превърне в най-големия ежегоден хип-хоп фестивал у нас няма как да кажем, но желание ИМА.

                     

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.