• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Седем жертви и десетки ранени след взрива в Хитрино

Седем жертви и десетки ранени след взрива в Хитрино

/КРОСС/ Около 5:30 часа тази сутрин влак с цистерни избухна на гара Хитрино. По първоначални данни инцидентът е причинил дерейлирането на част от композиция с 26 вагона. Само три от вагоните са били празни, а останалите са били натоварени с пропан-бутан и пропилен.

Още рано сутринта стана ясно, че мощният взрив е взел 4 жертви, по-късно от раните си почина и 18 годишно момче. Малко преди 18 часа, директорът на ПБЗН ибяви, че загиналите са вече седем. 29 души са ранени. Общо 16 са хоспитализирани шуменската болница, а останалите 13 пострадали са обработени амбулаторно и са освободени. От настанените за лечение шестима са откарани във Варна - 4 са във Военномедицинска академия - Варна с различна степен на изгаряния и баротравми, 2 са в УМБАЛ-Света Марина със съчетани травми - черепно-мозъчна травма и гръдна травма. На лечение в шуменската болница са останали общо девет души, включително тримата в критично състояние. Един от пострадалите е починал веднага след постъпването в МБАЛ. За нуждите на пострадалите бяха осигурени общо 140 единици кръв и плазма от София и Варна.

Медици и специалисти коментираха, че се очаква броят на жертвите да се увеличи, заради тежките наранявания на някои от пострадалите.

В Хитрино е задействан Националният план за защита при бедствия. В рамките на деня започва подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. и се оказва съдействие на хората останали без подслон. Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК-Шумен и РДНСК-Варна.

На мястото на трагедията пристигнаха премиерът и част от кабинета му в оставка, както и новоизбраният държавен глава Румен Радев. „Не можем да оставим хората да стоят цяла зима във фургони, трябва да помагаме на пострадалите по всички възможни начини". Това бяха първите думи на Радев при пристигането му в болницата в Шумен. "Трагедиите ни показват колко сме уязвими и ни напомнят, че трябва да бъдем солидарни. В момента десетки български семейства се нуждаят от материална и най-вече морална подкрепа. Искам да благодаря най-вече на екипа на болницата в Шумен за техните отговорни действия и висок професионализъм, за това, че направиха всичко възможно да овладеят ситуацията. Знаете вече данните за починалите и хората в тежко състояние. Важно е в момента да бъде направено всичко възможно да запазим живота на живите и по възможно най-бързия начин да бъдат възстановени. Оттук нататък ще бъда и на място", коментира ген. Радев.
По думите му е важно също и прокуратурата и следствието да свършат много обстойна работа, да се установят истинските причини, да се потърси отговорност, да се вземат необходимите мерки за преодоляване на щетите.
„Най-важно е в момента да се окаже морална помощ на тези хора. Шокът е огромен. Надявам се да бъдат привлечени и психолози. Ще говорим и с Кризисния щаб какво трябва и какво може да се направи като най-неотложни мерки", допълни той.

Около 17 часа всички жители на Хитрино, заедно с полицаи и пожарникари бяха евакуирани, заради предстоящото претоварване на опасните вещества от дерейлиралите вагони. На мястото останаха малцина, които да изчакат експерти, съоръжения и мобилни цистерни на „Нефтохим", които да преточат вагоните. По-рано здравите вагони от композицията бяха изтеглени извън населените места, заради опасност от течове.
При евакуацията хората от Хитрино, които нямат близки ще бъдат настанявани в съседни села. Извикали сме автобуси, за да могат да бъдат транспортирани и до Шумен", обясни Исмаил. Зам.-кметът на Шумен д-р Светлана Маркова съобщи, че два автобуса с хора тръгват от Хитрино. „Единият автобус е насочен към кризисния център, а другия към хижа „Пазачница" в Шумен, която е общинска", обясни тя.

От Министерски съвет съобщиха, че се подготвя решение за обявяване на 12 декември, понеделник, за ден за национален траур.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.