• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Бивш агент на ЦРУ: Атентатът в Бургас не е планиран като послание към европейските страни

Бивш агент на ЦРУ: Атентатът в Бургас не е планиран като послание към европейските страни

/КРОСС/ Попадането в списъка на терористичните групировк на ЕС или в този на САЩ само по себе не е пречка за действията на Хизбула. Организацията повече е загрижена за активите си у дома - в Ливан и това, което Израел може да направи с тях. Израелците имат опит в преследването на хора, които извършват терористични престъпления срещу израелските интереси. Имало е случаи, когато членове на Хизбула са били убивани, години след събитията, заради които израелците си отмъщават. Това коментира пред БНР Пол Пилар, бивш агент на ЦРУ и експерт по антитероризъм и Близкия Изток по повод годишнината от атентата на летище Сарафово и попадането на военното крило на Хизбула в списъка на ЕС на терористичните организации. Според него, атентатът не е планиран като послание към европейските страни и не е осъществен под диктовката на Иран.
Обикновено, при планирането на такива операции, основната причина за избор на мястото, е степента на трудност за извършването на атентата. В миналото, така е било решено да се удари израелска цел в Буенос Айрес, при известния атентат през 90-те години, приписван на Хизбула. В Аржентина групировката просто е имала необходимата организация и способности да извърши нападението, без непременно да отправя послание към въпросната държава. Мисля, че в българския случай, съображенията са били същите. Макар че, не бих изключил възможността това да е предупреждение към Европейските държави, включително към България, че могат да си платят заради твърде близките им отношения с Израел.
Разбира се, господин Нетаняху обича да обвинява Иран за всичко. Въпреки че Хизбула е близък съюзник на Иран, в този случай тя не е просто марионетка. През годините тя се превърна в силна, самостоятелна организация в Ливан, която е способна да действа дори без Иран изрично да ѝ заповядва. Болката от този конкретен атентат, разбира се, е предимно за хората в България и семействата на загиналите. Но ЕС и САЩ имат много по-важни съображения свързани с Иран. Между всичко останало бих споменал само стремежът иранската ядрена програма да остане само за мирни цели. Външнополитическите решения, често се взимат въз основа на множество фактори, а не само заради един атентат.
Ако САЩ постигнат сделка с Иран за ядрената му програма, това не би оказало съществен ефект върху Хизбула, смята експертът.
Не мисля, че постигането на споразумение ще има какъвто и да било ефект върху Хизбула. Тя има собствена база и ресурси, а иранците имат много други причини да продължат близките си контакти с Хизбула. Ядрените преговори няма никакво влияние.
Няма съмнение, че ставащото днес в Газа и убийството на близо 300 палестинци, ¾ от които жени и деца, ще разпали още повече гняв срещу Израел в Арабския свят. Винаги, когато по този начин страстите се разгарят, това увеличава шансовете за терористично отмъщение срещу израелски цели.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.