• 18 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Обявиха Ходорковски за международно издирване

Обявиха Ходорковски за международно издирване

/КРОСС/Бившият собственик на нефтената компания ЮКОС Михаил Ходорковски е обявен за международно издирване, съобщи пред журналисти говорителят на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин.

В началото на демекмври следствието повдигна задочно обвинение срещу Ходорковски, който се намира в чужбина, за организирането на убийство и опит за убийство на две и повече лица. Според версията на следствието през 1998 г. Ходорковски е поръчал на подчинените си Леонид Невзлин и Алексей Пичугин, както и на други лица, да организират убийството на кмета на Нефтеюганск Владимира Петухов и бизнесмена Евгений Рибин.

Ходорковски не се отзова на призовката в Следствения комитет. Според прессекретаря му Кюле Писпанен, той не се страхува да бъде предаден на Русия и няма намерение да променя плановете си.

На 8 декември бившият президент на мощната нефтена компания ЮКОС Михаил Ходорковски бе обявен за федерално издирване. Тогава прессекретарят му Кюле Писпанен, съобщи пред изданието, че адресът на ексшефа на ЮКОС е известен на следователите. По думите на Писпанен, Ходорковски няма намерение да участва в следствените действия и да се среща с руски следователи. "Да участва в този фарс? Та той беше в него цели 10 години", коментира прессекретарят на Ходорковски, цитиран от Канал 3.

През 1998 г. Владимир Петухов бе в конфликт с компанията на Ходорковски по повод неплатени от ЮКОС според кмета местни данъци, което причинило финансова криза в Нефтеюганск. Градоначалникът обяви гладна стачка с искане да се образува наказателно дело срещу фирменото ръководство, а после я спря, тъй като местният губернатор обеща да вземе мерки.

След няколко дни обаче Петухов бе застрелян с автомат - точно на рождения ден на Ходорковски. Като организатор на това убийство и други престъпления в Москва бе осъден на доживотен затвор бившият шеф на службата за сигурност на ЮКОС Алексей Пичугин. Същата присъда получи задочно във връзка с това убийство и други престъпления бившият съсобственик на ЮКОС Леонид Невзлин, който живее в Израел и е израелски гражданин.

На 30 юни федералното следствие съобщи, че подновява делото във връзка с нови данни, според които Ходорковски може да е поръчал убийството на кмета на сибирския град и други престъпления. През август на разпит беше привикан бащата на бившия петролен магнат. Борис Ходорковски отказа да отговаря на въпроси, като се позова на чл.51 от конституцията на страната, който дава право на гражданите да не свидетелстват срещу себе си или свои близки.

Бившият директор на ЮКОС излежа почти 10 години затвор по обвинения в укриване на доходи и бе амнистиран от Владимир Путин с цел на практика да бъде експулсиран от Русия през 2013 г. Днес той живее в Швейцария и е сред най-популярните критици на руския режим. През 2014 г. състоянието му се оценява на 100 млн. долара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.