• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Проф. Стивън Хокинг: Черните дупки са коридор към други Вселени

Проф. Стивън Хокинг: Черните дупки са коридор към други Вселени

/КРОСС/По-вероятно е хората да се измъкнат от черна дупка, отколкото да останат в нея, сочи нова теория на проф. Стивън Хокинг. Според него обаче злополучният космически турист няма да може да се върне в собствената си Вселена, но ще е в състояние да избяга в друга, пише Independent.

"Ако смятате, че сте в черна дупка, не се предавайте, има изход." - заяви проф. Хокинг на конференция, проведена в Кралския технологичен институт в Стокхолм.

Черните дупки в действителност не са толкова "черни", колко хората си мислят. Те могат да бъдат път към алтернативна вселена, предполага проф. Хокинг.

"Има неща, които могат да излязат от черната дупка - както навън, така евентуално и в друга вселена." - обясни професорът.

"Съществуването на алтернативни истории с черни дупки предполага, че теорията ми е възможна. Дупката трябва да е голяма и ако се върти може да има коридор към друга Вселена. Изгубилият се обаче никога няма да се върне в собствената си Вселена. Така че, въпреки че съм запален по космическите полети, няма да опитам точно това." - коментира проф. Хогинг, позовавайки се на доклад от Стокхолмския университет.

Предположенията на Хогинг са опит да отговорят на проблем, който измъчва физиците с това какво се случва с нещата, когато надхвърлят хоризонта на събитията, където дори и светлината не може да се върне. Според учените информацията за обекта трябва да бъде запазена, дори и ако то е погълнато - парадокс, който озадачава учените в продължение на десетилетия.

По-простичко казано според квантовата физика нищо не може да бъде унищожено, докато според теорията на относителността е точно обратното. Новата теория на Хокинг твърди, че всичко, попаднало в черна дупка е в капана на хоризонта на събитията - около дупката се образува математически определима повърхнина, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно.

Сега проф. Хокинг предполага, че информацията се съхранява на границата на хоризонта на събитията.

"Идеята е, че супер проекциите са холограма на влизащите вътре частици. По този начин те пазят цялата информация, която иначе би била изгубена. Лъчението, което напуска черната дупка може да вземе със себе си информация, съхранявана в хоризонта на събитията, и да я изнесе навън. Малко вероятно е, обаче, тя да се намира в същото състояние, в което е била на влизане." - смята проф. Хокинг.

Най-вероятно информацията за навлизащите частици се връща, но в безполезна и хаотична форма, смята професорът. По думите му това е информационен парадокс.

Трудът на проф. Хокинг ще бъде публикуван през септември.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

човек

Също съм чел, че- в Теория на Големия взрив и т.н -не става ясно, как се е появила Вселена в началото, как се е появила температурата във Вселената ,как се е появила първата молекула (и това от което молекулата - е била съставена) и/или молекули и т.н във Вселената ( без да има кой да създаде тях)- защото видимо нещо съществуващо не може да се появи от нищо- Вселената не може да се появи сама от нищо, нито материя е създала материя (защото и нея трябва да създаде някой)- Вселената можеда бъде създадена само от нещо, което е съществувало винаги (иначе винаги ще се питаме- а кой е създал него, а него и пак ще стигнем до извода, че в началото трябва да има нещо, което е съществувало винаги без някой да го е създал) преди Вселената (без някой да го е създал) и то нещо, което не е материя (защото и нея трябва да създаде някой)- така, че единствения възможен вариант е Вселената да е създадена от Дух, който е съществувал винаги (без някой да го е създал) и винаги ще съществува- както в Библията е описан Бог - пиша, това уточнение, само на базата на нормалната логика.

21.09.2015 15:28:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.