• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Стивън Хокинг нападна британското правителство заради здравната система

Стивън Хокинг нападна британското правителство заради здравната система

/КРОСС/ Физикът Стивън Хокинг обвини британското правителство, че предизвиква криза в Националната здравна служба (НЗС) и каза, че тя не трябва да се превръща в насочена към извличане на печалба система в американски стил, предава novini.bg.

"Грижите, които получавам, откакто бях диагностициран с болест на двигателния неврон като студент през 1962 г., ми позволяват да живея живота си както искам и да допринасям за значителния напредък в нашето разбиране за вселената", написа Хокинг в британския в. "Гардиън".

Мнозина британци се гордеят с НЗС, която им дава възможност да ползват безплатни грижи от началото до края на живота си. През последните години обаче системата е подложена на огромен финансов натиск заради ограничения бюджет, застаряващото население и по-скъпото и сложно лечение. Хокинг, който е поддръжник на опозиционната британска Лейбъристка партия, каза, че НЗС е "крайъгълен камък на нашето общество", но е в криза, породена от политически решения. Според британския учен НЗС е изправена пред конфликт между интересите на многонационалните корпорации, движени от желание за печалба, и обществената съпротива срещу растящата приватизация.

"В САЩ, където доминират в здравната система, тези корпорации правят огромни печалби, здравеопазването не е всеобщо и е много по-скъпо за резултатите, които получават пациентите, отколкото във Великобритания", заяви Хокинг.

"Виждаме, че съотношението на силите във Великобритания е в полза на частните здравни компании, а посоката на промяната е към осигурителна система в американски стил", написа физикът.

Той обвини британския здравен министър Джереми Хънт, че подбира научни доказателства за оправдаване на политиката.

"За един учен подбирането на доказателства е неприемливо. Когато официалните данни злоупотребяват с научните доводи и цитират някои изследвания, но премълчават други, за да оправдаят политиката, която те искат да осъществят по други причини, това подкопава научната култура", заяви Хокинг.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.