• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Българският съд отказа екстрадицията на Ленард Хоменюк в Киргизстан

Българският съд отказа екстрадицията на Ленард Хоменюк в Киргизстан

/КРОСС/ България няма да екстрадира Лен Хоменюк в Киргизстан. Видинският окръжен съд остави без уважение молбата на бившата съветска република да екстрадира канадско-американския геолог, който бе задържан в България в края на юли с червена бюлетина от Интерпол, съобщава Агенция PRoPR.

Съдиите мотивираха решението си с посочените и от защитата на Хоменюк липса на двустранно споразумение за екстрадиране между България и Киргизстан или потвърдена взаимност от страна на министъра на правосъдието. Като основание за отказ бе намерено и това, че Киргизката върховна прокуратура не е доказала изтекла ли е, или не давността на предполагаемото престъпление според Наказателния кодекс на Киргизстан. Беше взет под внимание и проблемът с неравното третиране на подсъдимите по воденото в азиатската страна разследване за корупция.

„Доволен съм от решението и изхода на целия този дълъг процес. Все пак, аз съм невинен - никога не е имало подкупи нито каквато и да било друга форма на корупция. Благодаря на българския съд, че не изпълни искането на една държава, която дълги години показва, че няма никакво уважение към правото на справедлив съдебен процес и човешките права", каза самият Хоменюк след като решението на съдиите бе официално обявено.

По време на самото заседание прокурорът по делото обърна внимание, че е задължение на молещата страна е да докаже вина на исканото лице. Това обаче не е направено, затова екстрадиция не би могла да бъде допусната. „Намирам, че не са налице законови предпостравки по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест Ленард Хоменюк да бъде екстрадиран", каза прокурорът по делото.

Ленард Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании - канадската Centerra Gold. Той заема поста между 2004 и 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан - Кумтор. Според Киргизката прокуратура „проведеното под ръководството на Ленард Хоменюк корпоративно преструктуриране на минния проект „Кумтор" през 2003-2004 г. е довело до неблагоприятни условия за Република Киргизстан, а извършени по силата на това преструктуриране плащания са незаконни".

Искането за екстрадиция на Хоменюк от страна на киргизките власти пристига в България на 20 август. Там обаче няма представени данни дали понастоящем срещу Лен се води разследване в Киргизстан, нито дали срещу него са повдигнати обвинения за конкретни действия.

До решението Лен да остане под домашен арест в София се стига след няколко заседания на съдилища във Видин и София. Първо, на 29 юли Видинският съд отказва пускане под гаранция, понеже се смята, че има риск Лен да напусне страната, защото няма никаква връзка с България. По-късно, на 7 август, е прието искането да се промени мярката за неотклонение на домашен арест.

Късно вечерта на 24 август обаче, без предупреждение, Лен е отведен от апартамента в София, където е под домашен арест, и е откаран в затвора, а на следващия ден е прехвърлен в ареста във Видин.

В заседанието си на 27 септември Окръжен съд - Видин потвърждава, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от киргизките власти. Съдът им дава срок до 10 септември да предоставят част от исканите от защитата доказателства, с които да подкрепят твърденията си за наличие на корупция. След закрито заседание на съда насроченото за 16 септември ново изслушване отново е отложено за 7 октомври. В заседание на Видинския съд на 16 септември Лен Хоменюк е освободен под гаранция.

 

В края на април премиерът на Киргизстан Джоомарт Оторбаев депозира оставката си пред парламента. При обявяване на намеренията си да се откаже от поста, премиерът изрази увереност, че коалиционното правителство ще намери своевременно негов заместник. Причината за оставката е критиката срещу неуспеха на правителството да сключи ново финансово споразумение за експлоатацията на най-голямата мина за добив на злато в страната, коментира агенция Reuters. Мината „Кумтор" досега се експлоатираше на концесия от канадската компания Centerra Gold, но правителството настояваше за по-голямо представителство в борда на директорите. Добивът на злато от мината съставлява 7,4% от Брутния вътрешен продукт на страната.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.