• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Мобилната фотография с изкуствен интелект е бъдещето

Мобилната фотография с изкуствен интелект е бъдещето

/КРОСС/Един от най-новите флагмани с AI камера на българския пазар е Honor 10

Изкуството на фотографията е да улавяте светлина, за да създавате красиви образи. Външната светлина достига до обектива на камерата по неконтролируем начин. Въпреки това, със съответните знания за лещите, филтрите, средата (филм или сензор) и осветлението, фотографът може да „укроти" светлината и да заснеме спиращи дъха снимки, като промени настройките на камерата и добави най-подходящите филтри.

Фотографите често са тясно специализирани в дисциплини като портретна, продуктова, пейзажна, архитектурна, модна и много други видове фотография. Това е така, защото овладяването на един аспект от фотографията отнема много години, ако не и цял живот. Днес изкуственият интелект (AI) може да помогне на всеки аматьор да направи невероятни снимки.

Семантично сегментиране на изображението
Семантичното имиджово сегментиране е техника, чиято цел е да се знае от „какво" е част всеки пиксел от изображението (път, хора, дървета и т.н.).

Днес сегментирането на изображенията от мобилните камери с изкуствен интелект покрива предимно два сценария на използване. Първо, ефект боке - разграничаване от предметите на заден план чрез фоново размазване. На второ място, разпознаване на „типа на сцената" (природа, цветя, храна и т.н.), за да премине камерата към специален авто режим или предварително настроен такъв. Камерата на смартфоните Honor може много повече от това и използва семантично сегментиране на изображения, за да създаде йерархия на информация, която може да се използва за много по-фини настройки на камерата, и това става в реално време с NPU (Neutral Processing Unit).

Представете си, че искате да направите групово селфи пред невероятен пейзаж и бихте искали всички да са на фокус. Ако фонът не е много интересен, може да ползвате ефекта боке, който ще подобри снимката. Няма как да се създаде общо правило за селфи снимките, без да се знае контекстът на снимката. Ако се приложи ефектът боке, камерата трябва да се увери, че всички в групата ще са на фокус, дори ако някой е застанал малко по-назад. AI прави това възможно.

Разкриване на красотата на лицето
Друг пример как камерата на Honor използва изкуствения интелект е осветяването на лицето при всякакви условия. Ако правите селфи на фона на залеза, дори изкуственият интелект на камерата от предишното поколение може да превключи на Sunset Mode. Но докато това ще гарантира добри настройки на цветовете, за да подчертае залеза, лицето на обекта може да излезе прекалено ярко. Ако камерата превключи на Selfie Mode пък, залезът може да не бъде заснет оптимално. При семантичното сегментиране на изображението, изкуственият интелект различава двата обекта на снимката и прилага различни настройки към всеки от тях, за да се получи най-добрата снимка.

Камерата на Honor също поддържа 3D разпознаване на контурите на лицето, както и на други отличителни черти на лицето като нос, скули и т.н. По този начин камерата може да гарантира, че контурите на лицето ще бъдат ясни и същевременно ще се запази естествената красота на кожата. Това е значителен напредък от по-ранните версии на режима Beаutify, които са по-малко интелигентни и са склонни да размазват твърде много, като по този начин ги правят неестествено изглеждащи.

Може би едно от най-значимите постижения в мобилната портретна фотография е използването на портретно осветление, което имитира професионалното осветление като във фотостудио. Без 3D камера тази екстра е описана от някои изследователи като изключително трудно постижима, но NPU на Honor 10 прави портретното осветление възможно и ефикасно.

Honor новостите във фотографията с изкуствен интелект (AI)
Малко производители на оригинално оборудване като Honor или Google използват техники като сегментиране на изображения при производството на устройства. Въпреки това сегментирането е само основата, върху която стъпват иновациите при Honor. Възможността за разпознаване на различни обекти в изображението е едно, но инженерите на Honor използват тази информация, за да направят сложна настройка на камерата в реално време, като използват собствена методика.

AI фотографията е най-трудната и енергоконсумираща изчислителнa задача, поради което телефоните на Honor използват отделен процесор NPU, който да поеме тези задачи вместо общия процесор. Вътрешни тестове установиха, че звеното за невронна обработка (NPU) на Honor 10 е с 25 пъти по-бързо и с 50 пъти по-голяма мощност от някои процесори. Отличната скорост и ефективност дават възможност за получаване на по-точни данни с отлична производителност и енергийна ефективност. Флагманът Honor 10 е в продажба в България от юни месец тази година. На цени от 899 и 999 лв. той може да бъде закупен от мрежата на Технополис.

Изчислителната фотография и изкуственият интелект тепърва предстои да допринесат не само за фотозаснемането, но и за обработката на снимките: ретуширане, редактиране, анимиране. Например, представете си как една групова снимка може да бъде резултат от много кадри - AI да създаде финалната снимка, като използва най-добрия кадър на всеки - с хубава усмивка и отворени очи.

Всъщност AI вече е от голяма помощ за професионалните дизайнери при селектирането на обекти в приложенията за редактиране на снимки. Селектирирането се превърна в много трудна и досадна задача, която сега може да се направи с едно кликване с AI. Селектирането е важна стъпка при фоторетуширането, която дава възможност на потребителя да прилага филтри само в определени части на снимката.

Професионалните фотографи могат да правят невероятни снимки и да се възползват от технологията за своите огромен брой кадри. Тези снимки трябва да бъдат прегледани, избрани и редактирани. При този процес AI може да спести страшно много време. Изкуственият интелект би могъл да позволи на компютъра да преглежда и селектира (или да изтрива) изображения хиляди пъти по-бързо от човека. След като бъдат подбрани, AI може да ги редактира и то на почти професионално ниво. Такива иновации днес са във фазата на тестове и показват впечатляващи резултати.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.