• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Последни коментари преди оставката на кабинета

Последни коментари преди оставката на кабинета

/КРОСС/„Това определено е най-краткият живот на парламент в новата ни история", каза сутрешния блок на Нова телевизия проф. Михаил Константинов

Зам.-председателят на 41-вото Народното събрание Екатерина Михайлова посочи, че големият проблем идва от това, че в настоящия парламент няма стабилно парламентарно мнозинство. „Това, което предизвика протестите, е, че няма въобще мнозинство, което да излъчи правителство и нещата не се правеха прозрачно. Задкулисието роди протестите", каза Михайлова. Според нея едно от най-хубавите неща, които са се случвали в държавата, е, че се е появило будно общество.

„Има голям символ в това, че точно една година след нощта на „белия автобус" оставката беше подадена", заяви от своя страна Константинов.

По думите му един парламент, заченат в грях, си отиде в позор.

Според Михайлова, част от това, което е раздразнило хората, е било неадекватното поведение на политиците.

Аз не разбирам защо правителството подава оставка. Наистина. Това правителство дойде на власт с обещанието да не върне ГЕРБ на власт никога. А сега прави точно това.

Така журналистът Миролюба Бенатова коментира оставката на кабинета „Орешарски",която вчера премиерът депозира в деловодството на НС и се очаква днес или утре депутатите да я гласуват

Подмяната по някакъв начин се получи. Тази оставка не е резултат от протестите, а е в следствие на поредна стъпка от сценария - икономически кръгове решиха, че това правителство вече не им върши работа, каза още тя.

„Хубаво е, че оставката на правителство се подава, макар и една година по-късно. Да променяш в такава степен реалността - това не може да продължава", коментира от своя страна колегата й Иво Божков.

Случайно или не, кабинетът „Орешарски" подаде оставка точно година след "нощта на белия автобус". Става въпрос за събитията, които последваха опита на група депутати да напуснат сградата на Народното събрание, обсадена от протестиращите. Стъклата на автобуса бяха изпочупени, но така и не стана ясно от кого. Стигна се до сблъсъци между органите на реда и недоволните от властта.

„Здравей, България" изпрати запитване до прокуратурата, за да стане ясно дали властта е направила нещо по случая. От държавното обвинение отговориха, че досъдебното производство е организирано и водено срещу неизвестен извършител. Наказателното производство е спряно заради неразкриване на извършителя на деянието, а материалите са изпратени на СДВР за продължаване на издирването му. Оттам отговориха, че МВР няма практика да коментира действията по разследванията. 

Журналистите Миролюба Бенатова и Иво Божков бяха съвсем близо до епицентъра на събитията от "нощта на белия автобус".

„Досъдебното производство се води за откриване на полицаите, които в малките часове на нощта бяха заснети как бият хора, които не им правят нищо. Разследването трябваше да установи кои маскирани полицаи упражняват насилие, което според МВР не беше разпоредено. Парадоксално е, че министерството не може да установи една година кои полицаи са били там. Това е абсурд. Според мен МВР просто прикри тези хора и това насилие срещу протестиращите остана ненаказано, което ме навежда на мисълта, че е било разпоредено", коментира Миролюба Бенатова, която припомни още един факт - полицаите бяха премахнали своите обозначителни значки.

По неясна причина автобусът се вряза в най-пълната с хора част, съвсем провокативно, за да мине през седналите хора, спомня си Бенатова. "Питала съм Цветлин Йовчев защо автобусът мина оттам и смея да твърдя, че той излъга, като твърдеше, че това е единственият вариант за изход на този автобус... Така и не бяха намерени хората, които замеряха автобуса с павета. Случаят бетонира властта. Целта беше да се покаже, че протестиращите са лумпени, които искат да убиват хора. На другия ден излезе Лютви Местан и каза: „Павето смени пианото"... Това беше ясен знак за останалите хора, които не са били там, че на площада има хулигани, радикали".

Иво Божков коментира друг случай от дните преди случилото се с белия автобус, заснет от него. „Става въпрос за две момчета, които разговарят с полицаите отвъд оградите - нормален, малко разпален разговор, но в рамките на приличното. Едно от тези момчета се свърза с мен след няколко дни и каза, че е било арестувано и с повдигнати обвинения за това, че заедно с останалите, са плюели и обиждали полицаите. С кадрите си свидетелствах в съда и доказах, че това не е така".  

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.