• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Илияна Йотова: Агресията е едно от най-страшните предизвикателства на нашия век

Илияна Йотова: Агресията е едно от най-страшните предизвикателства на нашия век

/КРОСС/ Агресията е едно от най-страшните предизвикателства на нашия век. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на официалното откриване на 17-ото издание на Международния фестивал на червенокръсткитe и здравни филми под мотото, което се провежда в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия" край Варна, предава „Фокус".

„Сърдечно благодаря за възможността и за поканата да бъда патрон на това 17-о издание на Международния фестивал на червенокръсткитe и здравни филми. Агресия, хуманност, кино - три думи, които са част от диагнозата, лекарството и изцелението на нашето съвремие. През следващите дни ще почувстваме много емоции, ще усетим трудностите, но и удовлетворението от образите на киното, на доброволци и лекари, посветили живота и работата си на човешкото спасение", посочи Илияна Йотова.

Тя се обърна към ръководството на БЧК с думите, че организацията е винаги първа там, където човешката трагедия чака надеждата.

„Където първата помощ и състраданието са по-важни от всичко на този свят", каза вицепрезидентът и даде за пример помощта, която червенокръстката организация е оказала по време на земетресения и наводнения в България и по света.

„От взривовете в Лозенец, България, заради човешка грешка, до взривовете на войната в Ирак, предизвикани от човешките безумия. Вие бяхте първите на мястото на страшната трагедия на невинните жертви на бургаското летище вследствие на терористичен акт и ако не бяха вашите първи действия, ако не беше вашата намеса, ако не беше изключителният професионализъм на лекарите от Медицински университет, от болниците, от Военномедицинска академия, нямаше да бъдат спасени много човешки животи, нямаше да може да се върне вярата на много семейства. Вярата, че и в трагедията и след нещастието има хора, които са на своя пост, за да помогнат и да подадат ръка", отбеляза в словото си вицепрезидентът.

Илияна Йотова допълни, че благодарение на Червения кръст и Червения полумесец стотици хиляди хора са получили първа грижа, пресичайки границите на европейските страни, за да търсят спасение за себе си и бъдещето на децата си.

„И това е само една миниатюрна част от вашата дейност и вашето голямо сърце. Вашата сила не е в организацията и в координацията, вашата сила е в ценностите, които ви обединяват и които задминават далеч границите ни. Днес, когато фанатици и осквернители на същите тези човешки ценности водят битка с природата на човека, водят битка с умовете на младите хора, именно вие показвате чрез вашата работа, че човешкият живот няма цена и няма вяра, която да оправдава смъртта пред живота", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът коментира, че Санаторно-оздравителният комплекс се е превърнал в място за срещи, разговори, дискусии на много здравни организации.

„Камчия се превърна в международна столица на хуманитарните движения и организации. Мотото „Чрез хуманизъм към мир и приятелство" е най-доброто послание, което тази вечер и тези дни всички с вас можем да изпратим. И ако нямахме нужда от тези три думи, нямаше да кандидатстват повече от 1 800 филма от 107 държави на предварителната селекция. Защото това е нашият човешки отговор на противоречивия и опасен свят, в който живеем. В следващите дни чрез изкуството ще се лутаме и ще намираме, ще размишляваме и ще действаме, ще страдаме и ще се радваме, потънали в магията на киното. Ще се срещнем с агресията - едно от най-страшните предизвикателства на нашия век. Какво сгрешихме като хора, за да се избиват децата ни и да се нараняват в училище, да се саморазправят хора по пътищата, в домовете, над жените, в социалните мрежи, да има истинска война между институциите, да се нахвърлят върху лекари и върху учители? Ще се срещнем и с човешкото нещастие, ще се срещнем и с онази природа, която ни отмъщава заради това, което ние като хора й причиняваме, но ще се срещнем и с непобедимата воля на човека да помага и да обещава", заяви в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.