• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Срещата в Люксембург приключи без консенсус по бежанската криза

Срещата в Люксембург приключи без консенсус по бежанската криза

/КРОСС/ Пореден неуспешен опит за консенсус по бежанската криза е резултатът от завършилата двудневна среща на външните министри от ЕС в Люксембург. Докато едни настояваха за задължителни квоти за бежанци, други искаха първо затягане контрола по границите и борба с трафикантите.
5 въпроса пред ЕС поставиха министрите, без да намерят отговори за тях: как логистично да ускорят и разпределят приема на бежанци; как да затегнат контрола по границите; как да се разбият мрежите на трафикантите; как да накарат съседните държави да приемат обратно нелегалните мигранти и в дългосрочен план как да се спрат войните в Либия и Сирия, които са корена на проблема.
Брюксел вече се фокусира изцяло върху квотите за бежанците, а не върху проблема с нелегалните имигранти. Трябва да се говори само за бежанска криза, заяви върховния представител по външната политика Федерика Могерини , защото мнозинството идващи са сирийци, афганистанци, еритрейци и иракчани, бягащи от война:
Времето за взаимни обвинения изтече. Време е за решения и превръщането им в единни действия.
Могерини обаче се размина в призивите си за солидарност с цяла група министри от Източна Европа. Мирослав Лайчак от Словакия каза:
Как да обсъждаме квоти, след като още има голям приток на бежанци? Първо трябва да подсилим границите си, да върнем отново на практика Шенгенските правила и тогава да говорим за квоти.
Линас Линкевичиус от Литва допълни:
Вместо до безкрайност да говорим за тези цифри, нека се заемем директно с причините.
Специално за БНР българският външен министър Даниел Митов добави:
Миграционната криза не е посрещната от Eвропа както трябва и по-скоро стимулира потоци от хора. Дори и определени хора да имат нужда от помощ, от защита, Европа може да им предложи такава, но това не означава, че те ще останат завинаги в рамките на ЕС. На тези хора им се създава илюзия, че те могат да останат завинаги, а това не е така.
Напрежението бе подсилено от прехвърлянето на стотици бежанци през денонощието от Унгария към съседна Австрия. Мигрантите стават все по-агресивни, обясни унгарският външен министър Петер Сярто:
По сегашните разпоредби нямаме право насила да ги вкараме в центровете за регистрация. Те тръгнаха масово по най-важната ни магистрала и ЖП линия. Затова ги натоварихме на автобуси.
Австрийският му колега Себастиан Курц, нарече Европа „базар", в смисъл „разграден двор", и предупреди:
Дъблинската система ще продължи да се прилага. Надявам се случилото се снощи да послужи като сигнал за събуждане в Европа.
Центрове за регистрация да са на първа линия, дори извън територията на ЕС като например в Турция, поиска люксембургският първи дипломат Жан Аселборн:
Трябва да знаем кой точно чука на вратата ни, откъде идват тези хора и какво е положението им.
Люксембург ще организира в началото на октомври извънредно съвместно заседание на вътрешни и външни министри по темата. На този фон министър Даниел Митов започва да гледа със скептицизъм на шансовете на България за приемане в Шенген след месец:
Трябва да бъдем много внимателни и скептични към говоренето по тази тема. Не трябва да преекспонираме този въпрос и да създавме излишни очаквания, които, разбира се, могат и да не се сбъднат

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Истината

САЩ и НАТО носят основната вина за бежанската криза, която избухна в Европа. Това каза лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Ханс-Кристиян Щрахе. "Със своите бомби, ракети и военни намеси САЩ и НАТО унищожиха Ирак и Либия. Те подкрепяха финансово, логистично и военно опозицията на сирийския президент Башар Асад и по този начин позволиха в региона да се създаде унищожителен хаос, страдания и поява на радикален ислям", каза Ханс-Кристиян Щрахе. По повод предложението на американския президент Барак Обама, че Европа на първо място отговаря за решаването на проблема с бежанците от Близкия изток, Африка и Азия той каза следното: В продължение на десетилетия САЩ създават огнища в Близкия изток, а след това безсрамно твърдят, че отговорността за бежанското наводнение трябва да се носи от Европа. Ханс-Кристиян Щрахе, който се кандидатира за кмет на Виена на предстоящите избори каза пред телевизия ОРФ, че страната трябва да издигне ограда по границата с Унгария и там да патрулира войската. Той се обяви за допускането предимно на бежанци, които са християни и евреи, за сметка на мюсюлманите. "Ние не желаем ислямизацията на Европа. Ние сме против изчезването на християнско-западната култура", каза още лидерът на крайнодясната Партия на свободата Ханс-Кристиян Щрахе.

05.09.2015 19:18:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.