• 03 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Корнелия Нинова: Партиен референдум в БСП за отношението ни към АБВ

Корнелия Нинова: Партиен референдум в БСП за отношението ни към АБВ

/КРОСС/ Лидер, избран с апаратни хватки, не може да има самочувствие на истински водач. Аз участвам в това състезание с подкрепата на хора, които болеят за партията, казва Корнелия Нинова в интервю за "24 часа". Тя е убедена, че БСП трябва да стане реална алтернатива, не само да констатира проблеми.

- Г-жо Нинова, обявихте, че ще участвате докрай в битката за лидер на БСП. Какво ви мотивира?

- Подкрепата на структурите в страната.Обадиха ми се и кметове, интелектуалци, студенти, съюзи на майки и пенсионери, с които съм работила. Както и желанието ми да дам самочувствие на БСП, да я превърнем в първостепенна политическа сила.

- Обявихте 5 цели, как точно ще направите БСП истинска алтернатива и ще ѝ вдъхнете самочувствие?

- Кога една партия има самочувствие? Когато я следват много хора и е победител. Как става това?

1. Когато имаш ясни идеи и тези, с които изразяваш мнението на групи хора - например младите, дейци на културата, малък семеен бизнес, хората на труда.

2. Говориш категорично и аргументирано. Не шикалкавиш и не мънкаш

3. Независим си в действията си от бизнесинтереси и скрити обвързаности и не се продаваш за лични благини.

4. Последователен си - в опозиция и в управление говориш и вършиш едно и също нещо. 5. Движи те патриотизъм.

- Защо не го правите в момента, а чакате да станете лидер?

- Винаги съм го правила. Искате ли да го онагледя с пример? Приемането на Закона за търговските вериги. Тези пет принципа, които изброих по-горе, се случиха така: 1. Имахме ясни тези от името на 1500 производители на български стоки. 2. Събрахме аргументи и говорехме категорично, че чуждите инвеститори ще спазват законите на България. 3. Не отстъпихме под натиска на всички европейски посланици, които ни размахваха пръст и на никого от групата и през ум не му мина да се продаде за лична облага. 4. В опозиция го предлагахме. На власт приехме закона. Президентът му наложи вето. Пак излязохме в опозиция, но отново го внесохме и принудихме управляващите да го приемат. 5. През цялото време го правехме с мисъл за българското производство и икономика. Много се гордея с хората, с които го направих. Този модел и стил на работа ще наложа по всички въпроси в БСП, ако спечеля.

- Каква подкрепа очаквате и имате ли свое лоби? Реално битката ще е между вас и Михаил Миков - как ще преборите апарата, който има решаващата дума в избора на лидер вече толкова години?

- Нямам никакво намерение да се боря с апарата. Това е унизително. Лидер, избран с апаратни хватки, не може да има самочувствие на истински водач. Аз участвам в това състезание с подкрепата на хора, които болеят за БСП, почтени са, работи им се за кауза, споделяме общи виждания за лява политика и сме екип.

- В какво състояние ще поемете партията, ако победите? Доуби ли я настоящото ръководство?

- В трудно състояние. Ще работя за това да станем реална алтернатива, не само да констатираме проблеми. Ще предлагаме решения и за тази цел ще потърся мнението на хората на науката и културата, дребни земеделци, кооперации, млади семейства, синдикати, работодатели.

Ще превърна структурите в сила - те са основата.

Ако основата на една конструкция е слаба, тя ще падне. Ще засиля връзката с кметовете, защото местната власт е най-близо до ежедневието. Ще поставя на друга плоскост отношенията с нашите евродепутати. Те отстояват силни позиции за България в Европа, но тук никой не го знае. Вземете за пример младежката гаранция - дължи се на тях.

- Грешка ли е завоят наляво, или подкрепяте тезата, че петолъчката трябва да се лъсне (по цитат на Янаки Стоилов)?

- Деля политиката на три - лява, дясна и национален интерес, които нямат цвят. Изчистването на образа на БСП като автентична лява партия е правилно, но с хората до мен искаме да дадем на лявата фразеология реален живот. И то модерен реален живот в пет думи: Справедливост - и корумпираният политик, и крадецът на село, който бие 93-годишна старица, да си получат заслуженото. Солидарност - богатият да плаща повече данъци, а здравите и силните да помагаме на детето с увреждане и на болния. Равенство - всяко дете - и от планинска махала, и от баровски квартал, да има равна възможност да учи. Свобода - да имаш позиция и да не се страхуваш да я казваш, защото ще те уволнят от работа. Патриотизъм - националният интерес преди всичко и характер еднакво твърдо да го отстояваш и на изток, и на запад.

- Има ли бъдеще сътрудничество между БСП и АБВ? Ще имате ли условия към Георги Първанов и партията му? Има ли шанс тези, които напуснаха БСП в последните 2-3 години, да се върнат отново - Татяна Дончева, Георги Кадиев?

- Съжалявам, че се стигна до това роене от БСП. Трябваше всички страни да проявят разум и да не го допускаме. Но сега то е факт. В партията има две полярни мнения. Едното е да се обединим. Другото - никога заедно. Този въпрос бих решила с вътрешнопартийно допитване. Искам да направя съпричастни към вземането на решенията всички членове на БСП. Не да научават от телевизорите какво им се случва, а да бъдат ангажирани и да знаят, че от тях зависи пътят ни.

- Възможна ли е обща кандидатура за президент с АБВ?

- За президентска кандидатура няма да говорим сега. Рано е.

- Вашето име също е сред спряганите кандидати...

- Получавате същия отговор: Не сега.

- Кой управлява държавата, след като премиерът спря и отмени в последните седмици много от решенията на министрите и депутатите си - обществени поръчки, избора на КЗК, задължителното гласуване, къмпингуването, комисията за Русия и Турция...?

- Поведението на премиера Борисов е една от причините да се руши държавността. Той отменя решения на парламента. Той изпраща есемес на Висшия съдебен съвет. За него няма институции, няма разделение на властите. При това е и крайно непоследователен. Сутрин мисли едно, вечер съвсем друго по един и същи въпрос. Скоро излезе едно проучване и всички се втурнаха да коментират личните рейтинги на политиците. Но същностното в него беше друго. Народът ни не уважава съд, прокуратура, МВР, отбрана, Народно събрание, Министерски съвет. Това е страшното. Това са институциите, които изразяват държавността. И тя рухва. Това не е от вчера, но управлението на Борисов има съществен принос в този процес. И това е голямо предизвикателство пред всички политици.

- Докъде ще стигне войната между ГЕРБ и ДСБ? С какво според вас Радан Кънев държи премиера, след като само с един пост е способен да преобърне вече взето решение на мнозинството?

- Надценявате Радан Кънев. Причината не е у него, а у министър-председателя. Той се обяви за помирител, обединител в името на стабилността и се провали. Стабилност няма и всеки опит това да излезе наяве, го кара да се огъва и да отстъпва. Това е слабост.

- Стабилно ли стои мнозинството и ще изкара ли пълен мандат, или очаквате предсрочни избори наесен с президентските?

- Предсрочните избори са неизбежни. Може би веднага след президентските. Това мнозинство и стабилност са две взаимно изключващи се думи. Нямат спойка, не са заедно, за да правят обща политика. От всичките им караници в последната седмица извадих най-често употребяваните думи и словосъчетания: облаги от властта, постове, свои хора. Такова мнозинство е обречено.

Но за да не се превръща България в заложник на този спор, все по-задължително е БСП да бъде сила, която сочи и работи за друг път на развитие. И понеже знам, че в нея има идеи, можещи и почтени хора, съм сигурна, че това ще стане.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какво АБВ бе Нинова? Шибай се ти с предателите, КуРнЕлийо...

23.03.2016 16:13:15

Анонимен

Какъв референдум за отношението към АБВ?От това по-голяма глупост няма.Е няма да ви бъде.

21.03.2016 22:59:05

Анонимен

Нинова,Миков,Янаки,Янков всички са за бунището.Всички не разбират какво е лява политика.Просто такава няма.Има социална политика и тя е отношението към труда и капитала.И тъй като информационното общество определя други правила всичко което говорят е ретроградно.Да разпускат БСП и да дадат шанс за ново социално движение на младите.

21.03.2016 22:55:45

Анонимен

Ninova e toplata vruzka s ABV i iska da vkara Purvanov obratno v BSP, a posle koaliciya s GERB! NE NA NINOVA! POREDNIYAT PREDATEL NA BSP!

21.03.2016 13:48:01

Коко

Нинова - според мен последната надежда на БСП. Успех.

21.03.2016 13:07:27

Анонимен

Успех на г-жа Нинова в надпреварата.

21.03.2016 11:30:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.