• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Инж. Койчо Русев: Целта на българската делегация на Каймак-Чалан беше да се почетем душите на загиналите

Инж. Койчо Русев: Целта на българската делегация на Каймак-Чалан беше да се почетем душите на загиналите

/КРОСС/ Инж. Русев, късно вечерта на 22 септември македонски псевдогерой публикува във Фейсбук страницата си фотография на пълно премахване на паметната плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан. Как ще коментирате стореното от него, имайки предвид, че на 20 септември, когато българската делегация се качи на върха, за да почете паметта на загиналите герои, плочата дори не беше там, беше изкъртена почти седмица по-рано, по време на честванията на сръбската делегация? 

- Аз смятам, че това е кощунство с паметта на всички, които са загинали, независимо от тяхната националност. Вие бяхте също на Каймак-Чалан, аз също присъствах там, знаем много добре, че там приблизително около 9 хиляди човека, сърби и българи, са загинали. Около 3120-3150 българи и над 5500 сърби. Тези венци, които бяха поставени, тази панихида, която се проведе, беше в памет на всички тези хора, независимо от тяхната националност. Защото те са били войници на своите държави. Тези хора са си дали живота и след 100 години ние трябва да забравим тази вражда и да почетем тяхната памет. Аз особено съм възмутен, защото познавам много добре как са протекли събитията преди 100 години, какъв героизъм, какво са преживели нашите хора, и след 100 години, когато отидохме да почетем тяхната памет, когато имаше представители на нашата църква и тези хора бяха почетени съгласно църковните закони, когато много хора плакаха горе в този студ, 1 градус приблизително, да се постъпи с това, което е направено, да се разхвърлят венците, да се трошат камъчетата, които бяха събрани, остатъци от онова, което бяха разбили преди, пак казвам е много повече от престъпност, това е нещо много долно. Аз не знам този човек какво има в главата си, вероятно нещо от рода на това, което има в чука, гледах някъде снимката и съм възмутен от дъното на душата си. Но си мисля, че Господ си знае работата. 

Според вас освен една фалшива слава какви са били подбудите му? Защото плочата е била махната още на 16 септември 2016 г. Той фактически е махнал камъните, на които ние палехме свещите на върха
Вижте, това е един фалшив герой според мен. Аз не знам каква е неговата специалност, какво е неговото образование, но явно има празноти в главата му. Не вярвам човек нормален, който да одобри тази постъпка, защото става дума за почитане на паметта на хора, които са си дали живота преди 100 години. Между другото, аз мисля, че и вие познавате историята, в тази война са участвали от страна на България над 30 хиляди войници от македонския край. И това е кощунство не само с паметта на тази част, която е днешна България, хората, които са родени тогава в тази част на България, а и от македонската част, която е била неразделна част от нашата държава тогава. Мисля, че това е някаква политическа игра, някой нещо някакъв интерес има. 

Че е подставено лице на някой? 

- Абсолютно. Там имаше отстрани агрегат и хора, които възстановяваха някакъв параклис на сръбските загинали войници. И тези хора са използвани, някой е платил, защото този човек с този чук не вярвам да има толкова средства да плаща на 2520 метра височина, при такъв студ и толкова много бетон и камъни да разбива някой нещо, което е в памет на загинали. Явно е, че му е платено много, за да пусне този фалшив материал и на тези, които са извършили реалните действия, предполагам, че им е дадена сериозна сума. Съжалявам, защото целта на нашата делегация, изобщо всичко, което се провежда през тази 100-годишнина тази година, е да се сложи един край на враждата, да има едно помирение между сръбска, гръцка, българска страна. Защото ние живеем в един друг свят, когато трябва да се обединяваме. Те са кандидати за членове на ЕС. Знаят много добре, че решаващ глас има България дали ще станат членове, и въпреки това е някаква идиотщина, някаква такава постъпка, която трудно може да бъде характеризирана най-точно. 

Интервю за Агенция „Фокус"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Добре известно е, че Скопските удбаши изпълняват политическата линия на Белград и Москва за саботиране на приема на ФИРОМ в ЕС и НАТО чрез вътрешно дестабилизиране на държавата и умишлени провокации към България и Гърция. Ето защо Българското правителство трябва да действа безкомпромисно не толкова към Скопските марионетки, колкото към техните външни кукловоди !

24.09.2016 19:13:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.