• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

НПО внасят иск в Съда на ЕС срещу ЕК за финансиране и инициативи

НПО внасят иск в Съда на ЕС срещу ЕК за финансиране и инициативи

/КРОСС/ За първи път на 15 ноември 2019 в историята три правозащитни организации в сферата на уврежданията предизвикват съдебна процедура срещу Европейската комисия поради отказ да бъде спряно инфраструктурно финансиране от ЕС, което България ще използва за изграждане на институциите  за хора с увреждания.

Това са Европейката мрежа за независим живот (ЕМНЖ), Фондация "Валидити" и Центърът за независим живот (ЦНЖ).

Безвъзмездното финансиране по Подкрепа за деинституционализация на услугите за възрастни хора и хора с увреждания" по Приоритетна ос 5 "Регионална социална инфраструктура" на Оперативна програма „Региони в растеж" възлиза на 18 млн. евро, които ще бъдат използвани за изграждане, обновяване, обзавеждане и оборудване на 6 дневни центъра и 68 групови дома за възрастни хора и хора с увреждания, в това число и такива с психични проблеми, интелектуални затруднения и деменция.

Средствата ще бъдат насочени към 29 общини, в които се очаквала бъдат разкрити до девет нови обекта.

Една от тези общини е Дряново - сравнително малка община с население от 8.000 човека - където голям социален дом за 1 00 жени с увреждания ще бъде заменен със 7 новопостроени къщички.

Вместо да им се предложи подкрепа за живот в общността, жените от големия дом ще продължат да живеят в институция, финансирана от ЕС.

Това, което бих могъл да ви кажа, не може да бъде толкова силно колкото образите, които бихте могли да видите. Може би ще си помислите, че видеото и кадрите, които ще ви покажем, са от старите домове отпреди десет години в България, но всъщност те са заснети по време на нашето сегашно посещение, това коментира по време на пресконференция Ерик Розентал, изп. директор на Международната организация за защита правата на хората с увреждания (Disability Rights International).

Ерик Розентал

Много е трудно да се гледат тези образи - всеки се ужасява, когато вижда подобно нещо, за мен те са особено ужасяващи и просто събуждат гняв, допълни той, след като подготвеното видео беше прожектирано по време на пресконференцията. Ерик Розентал добави, че че се призовава ЕК да спре да отпуска средства за ремонт на малки и големи и всякакви институции, за да ги насочват в подкрепа на семействата. Според него подобни институции за съжаление продължават да съществуват у нас и хиляди деца живеят в показаните от тях ужасни условия.

Драгана Милованович 

„Път без изход за децата: Груповите домове в България". Родители имат нужда от подкрепа, за да се грижат за децата си, а не то да е в дом, защото и най добрата грижа извън семейството не може да го замени, това коментира Драгана Милованович, директор на регионалния офис в Европа.

Драгана Милованович допълни, че ще бъде сезирана ЕК и за отглеждането на деца в такива центрове и смята да предложи да се промени начина, по който се отпуска финансирането за хората и децата с увреждания и то да се фокусира върху оказване на подкрепа на родители.


Жалбоподателите пледират за отхвърляне отказа на Европейката комисия да прекрати плащанията, свързани с процедура за безвъзмездно финансиране BG16REOP001 -5.002 "Подкрепа за деинстптуцпонализация на услугите за възрастни хора и хора с увреждания" по Приоритетна ос 5 "Регионална социална инфраструктура на Оперативна програма „Региони в растеж". Трите организации са подкрепени от адвокатска кантора „Ковинггьи и Бърлинг".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.