• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Затвориха цигарената фабрика в Благоевград, 200 души остават без работа

Затвориха цигарената фабрика в Благоевград, 200 души остават без работа

/КРОСС/ Фабриката на "Булгартабак" в Благоевград спира работа, но все още няма ясна позиция дали е временно. От над 2 000 служители преди години, в момента в предприятието са останали около 200 души. Преди няколко дни на тях им е било съобщено, че трябва да подадат предизвестия за напускане, с мотива, че няма достатъчно работа. Как ще се отрази това на икономиката в града? Подробностите потърси в Сутрешния блок на БНТ1 от Ирина Николова.

Очаква се съкратените служители да получат между 4 и 5 брутни работни заплати в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. Към момента няма официално становище от "Булгартабак" дали заводът в Благоевград прекратява дейност.

Централните синдикални организации не са получили официално уведомление за намеренията на работодателя, сигналите са подадени от хората, работещи в цигарената фабрика. Според председателя на Тютюневата федерация към КТ "Подкрепа" - Юли Манойлов, закриването на най-голямото предприятие ще се отрази сериозно на икономиката в града. За хората означава едни следващи тежки месеци, години, докато хората намерят някаква нова работа, докато намерят ново поприще. Защото тютюневият бранш, хората, които са свързани с него, са тесни специалисти, които са работили дълги години само в тази професия. Специалисти са в този бранш и зависи колко са вече подготвени за това, което би им се явило като възможност в по-нататъшна дейност, коментира Манойлов.

Според председателя на Тютюневата федерация към КТ "Подкрепа" лош мениджмънт е довел до съкращенията на служителите в завода. Според приватизационния договор Булгартабак има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде.

Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград коментира, че тези 115 дка, които са черешовите градини, имахме идеи да изграждаме транспортен терминал. Вървят процедурите по ПУП, но в последно време имаме доста запитвания за такива общински терени и то конкретни на благоевградски фирми, които искат 10-15 дка, между 100-130 работни места. В момента вървим в посока поетапно, ако трябва част по част като терен ще вървим към осигуряване на такива терени. След това, ако остане свободно място, ще го мислим за тези другите проекти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.