• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Хокинг: Изкуственият интелект може да се възпроизведе и да подмени хората изцяло

Хокинг: Изкуственият интелект може да се възпроизведе и да подмени хората изцяло

/КРОСС/ Световноизвестният физик Стивън Хокинг предупреди, че хората, които са добри в измислянето на компютърни вируси, в края на краищата биха могли да създадат Изкуствен интелект, който ще бъде толкова умел, че ще "се подобри и възпроизведе" докато "надминат хората".

"Страхувам се, че Изкуственият интелект може да замести хората изцяло", предупреди Хокинг в интервю за сп. Wired.

Ученият обясни, че хората, които специализират в компютърни вируси, могат един ден да създадат компютърна програма, която ще може да функционира самостоятелно, без човешка помощ. Тя би "се подобрявала и самовъзпроизвеждала", докато не се превърна в Изкуствен интелект, "нова форма на живот, която надминава хората". Земята, смята той, е "прекалено малка" за хората, тъй като "глобалното население нараства с тревожно темпо и има опасност да се самоунищожим".

Това не е първият път, когато Стивън Хокинг, директор "Изследвания" в Центъра за теоретична космология към Университета в Кеймбридж, предупреди за опасностите, свързани с Изкуствения интелект.

Сайтът на Кеймбриджкия университет припомни, че говорейки при откриването на Центъра за изкуствен интелект към учебното заведение през миналата година, той отбеляза, че "няма голяма разлика между това, което може да бъде постигнато чрез биологичния мозък и което може да бъде постигнато чрез компютър".

Така хората трябва да наясно с опасността, че "теоретично компютрите могат да подражават човешкия интелект - и да го надминат", и може също "да унищожат или трансформират обществото".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.