• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Мъск стартира компания, която свързва мозъка с компютри

Мъск стартира компания, която свързва мозъка с компютри

/КРОСС/Илон Мъск стартира компания, която ще е посветена на свързването на човешкия мозък с компютри, съобщава The Wall Street Journal.

Вътрешни източници на изданието казват, че компанията, носеща името Neuralink, разработва невронна технология, която ще позволи на хората да си комуникират директно с машини, без да се налага намесата на физически интерфейс. Neuralink е регистрирана като "медицинско-изследователска" компания в щата Калифорния през юли миналата година.

Въпросната технология имплантира електроди в мозъка, чрез които хората ще могат да качват или свалят своите мисли към и от компютър. Това може да позволи на хората да постигнат по-високи нива на когнитивната функция.

Засега Tesla, компанията, която Мъск управлява, отказва да коментира достоверността на твърденията, които The Wall Street Journal съобщи.

Мъск и преди е показвал интерес към въпросната технология, която се нарича "невронна дантела" (neural lace). За първи път той споменава това през 2016 г. на една от конференциите, в които участва, казвайки, че тази "невронна дантела" ще позволи на хората да постигнат симбиоза с машините.

"Най-доброто решение изглежда е да се направи един допълнителен слой на изкуствен интелект," казва Мъск на Vox Code конференцията. "Трети, дигитален слой, който може да работи в условията на симбиоза".

След това го споменава отново на Световната среща на правителствата, която се проведе средата на февруари тази година в Дубай, подчертавайки небходимостта от "сливане на биологичния и изкуствения интелект". Като причина за това посочва ограничеността на биологичния интелект и почти неограничените възможности на изкуствения. За пример дава скоростта, с която се праща информация и от двете страни - хората са ограничени от скоростта си на писане, а един компютър може да праща със скорост един трилион бита в секунда.

Според него невронната технология може да предотврати превръщането на хората в "домашната котка" на изкуствения интелект.

Януари тази година в Twitter Мъск каза и че се готви да съобщи интересна новина по отношение на невронната дантела, така че времето явно вече е дошло.

Той работа и в посока създаването на стандарти за безопасност за изкуствения интелект чрез своята организация OpenAI, която стартира през 2015 г. Нейната мисия е "да подобри дигиталния интелект по начин, който ще допринесе най-много за човечеството", допълва Business Insider.

The Journal добавят и че първите продукти на Neuralink могат да използват импланти за лечение на заболявания като епилепсия или тежка депресия.

Друга компания, която усилено работи в тази посока е Facebook. Чрез тайното хардуерно звено - Bulding 8, компанията разработва интерфейс, който ще позволи на хората да си комуникират с външни хардуерни устройства.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.