• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Калоян Паргов, БСП: След изборите първата основна задача е новият общински бюджет да бъде балансиран

 Калоян Паргов, БСП: След изборите първата основна задача е новият общински бюджет да бъде балансиран

/КРОСС/ Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП - София и водач на листата общински съветници на „БСП за България", в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България" на Радио „Фокус".

Водещ: Г-н Паргов, вие говорите колко важни са районните кметове, защото те са най-близки до столичното население в кварталите, в които живеем. Как БСП ще изгради връзката между предизвикателствата и проблемите на хората в крайните софийски квартали?

Калоян Паргов: Вярно е, че обърнах в речта си, с която открихме кампанията на районите кметове, специално внимание, като хората, които са преки представители в кварталите, в които живеем на Столична община, на администрацията, и пряко избираме след един месец, това са хората, които са призвани да бъдат сред населението, картотекирайки всички техни проблеми и търсейки решения в огромния бюджет на София, който е над 1 милиард, на тези проблеми.

До този момент, за съжаление, виждаме устойчиво несправяне с маса проблеми, които хората ги дразнят години наред за сметка на няколко лъскави обекта, които за съжаление се оказаха провал за управляващите, известни като „ремонт на ремонта" или „контрол на контрола".

Казвам това, защото е много важно този бюджет, който е над 1 милиард, да бъде прозрачно и ефективно разходван, ефективно с оглед решаване на повече проблеми на хората, не те да чуват най-честата дума от администрацията и от управляващи, че пари няма за всичко. Пари има, стига да бъдат похарчени с мисъл за човек и за проблема му.

Основното нещо, което мъчи нашите квартали 30 години след началото на демокрацията това е лошата инфраструктура и липсата на благоустройство.

За съжаление се оказа, че за 2/3 от софиянци, за 2/3 от територията на столицата общината не е майка, а е мащеха, за сметка на една малка част, която е презентативна, представителна, и в която до този момент управляващите се надяваха, че по този начин ще убедят хората, че все пак нещо се прави.

Което означава, че след изборите първата основна задача е новият общински бюджет да бъде балансиран, така разпределен, че хората да усетят, че повече от техните пари, дадени на общината под формата на данъци и такси, се връщат при тях и нещо се случва.

Тоест, повече средства за благоустройството на кварталите на София, за да могат те малко от малко след един мандат да се доближат до стандарта на Виена, с която всички обичаме да се сравняваме, а и както и столичният сегашен кмет обича да дава примери често, убеждавайки ни в едно или друго действие на общината.

Вторият въпрос, който е много важен за хората, това е транспортното обслужване на града. Знаете, че през изминалите няколко години транспортът поскъпна, билетчето се повиши с 60%, но за сметка на това в транспортното обслужване все още има какво да се желае. Говорим и като качество на връзката с основния вид транспорт, който се наложи в последните години на града, а именно това е метрото.

Говорим за довеждащия транспорт, който да дава възможност на повече столичани, които са отдалечени от основните линии на транспорта, да могат да го използват, което означава и повече екология, тъй като знаете, че един от основните причинители на замърсяването това са автомобилите, автобусите, а също така и градският транспорт, особено дизеловите двигатели.

Третият проблем, който е много важен, и който е свързан с бъдещето на този град, а именно децата - това е образователната инфраструктура, защото Столична община не успя в последните 10 години да обърне внимание на всички училища и детски градини, тъй като знаете, че доста отчети се правят колко градини са санирани, колко сгради са подобрени, но от 198 детски градини и 176 училища над половината и повече имат нужда от спешна интервенция от страна на общината с оглед подобряване на образователната среда и инвестиции в нея. Тъй като все пак качеството на тази среда ще бъде въплътено и в бъдещи
резултати на нашите деца, които учат в тази среда.

Водещ: Г-н Паргов, имате идея да удвоите общинските съветници. До какво ще доведе едно мнозинство от страна на БСП?

Калоян Паргов: Аз нямам идея, ние имаме цел. Имаме цел, която е реална цел, която отразява усилията ни, особено в последните 4 години след 2015 година, след онези злополучни местни избори, в които 90% от секционните протоколи бяха сгрешени и дадоха верен резултат, които определиха едно мнозинство, близко до националното като рамки, което видимо не доведе София до развитие в застой.

БСП съзнава своята историческа роля в този момент 30 години след началото на демокрацията, съзнаваме, че едно бъдещо мнозинство с един нов кмет няма как да мине без основното наше участие, но не бива да бъдем и прекалено бих казал амбициозни, казвайки, че едва ли не, че ние ще сме мнозинството, защото то ще се състои от всички онези представители на политически партии, които и до този момент заявиха, че София има нужда от промяна, без значение дали са позиционирани в ляво или в дясно, тъй като в момента те съставляват опозицията в местния парламент.

И ние, и АБВ, и „Движение 21", и представители на „Нормална държава", и представителите на социалдемократите, и на „Глас народен", които са като „Политическа група 5" в момента, и на „Зелените", които са част от тази група, и онази част от Реформаторския блок, който се разпадна тутакси след края на второто правителство на Борисов, които представляват „Демократична България", и с които по редица теми за развитието на града ние имаме обща позиция и гласуваме заедно тъй като съзнаваме, че няма как София да бъде доведена до ръба на колапс предвид големия проблем с презастрояването, начина, по който се прави градоустройството, и липсата на градоустройствено планиране, което се сътворява в проблеми с липса на места, детски градини, паркинги, трафик и т.н.

Водещ: Г-н Паргов, във ваши изказвания сте заявявал, че ще питате повече хората, ще инициирате референдуми. Каква тема бихте посочили за въпрос към гражданите на София днес, например?

Калоян Паргов: Има три неща, които считам, че са основни за едно по-различно управление на София от досегашното.

Защото г-жа Фандъкова каквото можа, направи.

На първо място това е прозрачността, на второ място това е професионализмът, и на трето място това е да питаме повече хората, защото очевидно че те искат да бъдат питани. И това важно като отношение към тях, защото с техните данъци се случва всичко това, което гласува Общинският съвет и което прави един столичен кмет като действие. Ние до този момент се опитахме да инициираме три референдума.

Първият беше за „Софийска вода" концесията през 2012 година - отхвърлен категорично, макар че имаше голям брой подписи. Голямо единомислие на софиянци предвид тази концесия и тежестта, която дава тя в нашите сметки.

Второ, питахме ги за „Младост" -референдум, който беше свързан с проблема със застрояването. Отхвърлен категорично и недопуснат. И третият референдум, който беше много важен, беше свързан с един европейски проект, който общината започна, свързан с довършване с 3-та фаза на завода за отпадъци, а именно инсталация за така прословутия RDF, който да бъде в ТЕЦ „София", който се намира почти в центъра на града, давайки ни примера, че ние сме като Виена - и те имат в центъра, и ние имаме в центъра, и затова ние сме като Виена, само че от Виена сме много далеч за съжаление.

И този референдум не видя бял свят. Той беше много актуален, защото той питаше хората - имате ли желание общината да инвестира близо 300 милиона български лева в такава инсталация в ТЕЦ „София" или нашата опция беше - или да изградим 3 завода за отпадъци, като спестим екологични и всякакви транспортни проблеми, които биха възникнали в следствие на това, че трябваше този RDF да се кара до центъра на града от завода за отпадъци, където се произвежда като остатък от преработката на боклук.

И този референдум беше отхвърлен. Ние можем да повторим всеки един от тези референдуми, стига да има едно разбиране, мнозинство, което да подкрепи един такъв референдум, който да проведем.

Можем да проведем и референдум по отношение на това как да харчим парите на софиянци, на къде да ги насочим - това е по-спешен проблем, за да видим коя част от обществото като мнозинство измира един или друг проблем.

Има 5 основни проблема на общината в момента:

Първо, започвам с кварталното благоустройство, инфраструктурата, за което вече говорих.

Второ, трафикът и паркирането, като паркирането е ясно обосновано в редица стратегически документи как може да се реши. Даже е прието от Общинския съвет, включително и от колегите от ГЕРБ, и неизпълнено досега вече 10 години, а именно изглаждане на обществени паркинги, не използвайки само буферните на метрото, а обществени паркинги. Така че има редица въпроси, по които можем да ги питам. Швейцарците - пример за това как използват този инструмент на допитване, така въвличайки хората да
участват в местното самоуправление с тяхното мнение.

Водещ: Как ще гарантирате, че ще се съобразите с исканията на гражданите?

Калоян Паргов: Как да гарантираме, като след Vox pópuli vox Déi - „Глас народен - глас божи". Това е основен принцип. След като хората считат, искат, имат усещането, че трябва да се върви към едно или друго решение или да се предприеме едно или друго действие, аз мисля, че представителите на гражданите в общината, именно общинските съветници няма как да не се съобразят.

Водещ: Г-н Паргов, кой е печелившият модел?

Калоян Паргов: Модел на управление на общината?

Водещ: Да.

Калоян Паргов: Прозрачност, професионализъм и повече питане на хората.

Говоря като основни принципи. Защото точно в това е провалът на сегашните.

Прозрачност - вече има ли съмнение у някой, че нещо не се случва както трябва в харченето на парите? Има ли съмнение у някой, че ул. „Граф Игнатиев" за 24 милиона е провал на общината?

Непрозрачно харчене на парите при всичките скандали, които можеха примерно с 24 милиона можехме да направим 10 детски градини при този недостиг, който имаме все още след 10 години. Професионализъм - използвам това, казвайки за втори път професионализъм, да се обърна към администрацията на Столична община, тъй като чувам, че ги плашат колегите от ГЕРБ, че едва ли не като дойде Манолова, като дойде БСП, че те всички ще бъдат уволнени, ще има някакви метли червени, зелени, не знам какви там.

Не, професионализмът ще бъде водещият критерий за това дали администрацията си върши работата или не си върши работата, не политическият признак. Защото администрацията на Столична община трябва да бъде департизирана, деполитизирана, и освободена от това дали си член на ГЕРБ или не си член на ГЕРБ, да можеш да работиш и да имаш перспектива или няма да работиш и няма да имаш перспектива.

Защото мисля, че това ни връща 30 години назад към една друга реалност, от която вече отдавна вече сме бих казал като рамка, като реалност, която вече не съществува.

И разбира се, питането на хората не става само с референдуми, а става с една активност и на районните кметове и на общинските съветници, които трябва да са в непосредствена близост и контакт с различните обществени групи, кометите, които вече виждате има в почти всеки квартал по едни или други проблеми, което пък ще улесни работата ни.

Дали ще ги направят обществени съвети, каквото искаме име можем да им сложим, но така че да стигат до повече хора до знанието какво ще прави общината или какво иска да прави общината, и хората да са
наясно с това.

Водещ: Финална дума, г-н Паргов.

Калоян Паргов: На 27 октомври 56-ти номер в интегралната бюлетина и в 75-ти в интегралната бюлетина за кмет на София

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.