• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Част от социалистите искат ясни позиции на предстоящия конгрес на БСП

Част от социалистите искат ясни позиции на предстоящия конгрес на БСП

/КРОСС/ Около двадесет души, между които членове на НС на БСП и други изявени социалисти от столицата и страната, сме подготвили обръщение към членовете и симпатизантите на БСП, във връзка с предстоящия 50-ти конгрес на партията. Това каза по време на пресконференция Янаки Стоилов.

Правим това обръщение не защото предстои юбилеен конгрес на партията, дори не заради това, че за първи път предстои председателят да се избира пряко от всички социалисти - нашата загриженост е от натрупването на проблеми през последните десетилетия, които допълнително се изостриха напоследък, допълни той. Те поставят въпроса за бъдещето на БСП като първостепенна политическа сила, като продължител на повече от вековна традиция за социалистическо преобразуване на българското общество, за решаването на проблемите на тези хора, които разчитат на нея.

Според нас конгресът трябва да приема позиции по три групи въпроси. Първата е за самата партия, втората е за приоритетните области в политиката на БСП в българското общество и трето - да продължат промените в устава, в посоката така както те са започнали на предишния конгрес, каза още Стоилов.

Ние сме категорични, че трябва да спрат опитите за противопоставяне на хора от различни поколения в партията. Трябва да се обедини целият неин потенциал, ако тя иска да разширява своето влияние в обществото, допълни той. Също така смятаме, че в ръководните органи на партията на национално и местно ниво нямат място хора, които са зависими от частни, корпоративни или чужди на българските национални интереси.

Категорично и ясно заявяваме, че ние сме за справедлива данъчна система, която не допуска съвкупното облагане на труда да е по-високо от това на капитала. С други думи, това се нарича прогресивна данъчна система. Това каза от своя страна по време на пресконференцията Костадин Паскалев. Това е единственото, което дава стимул за развитие на икономиката сега. Каква точно прогресивна данъчна система е въпрос на сметки, които трябва да се направят във въпросното Министерство на финансите.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се изравни с официалния праг на бедността. Няма ситуация, в която ние да имаме минимална пенсия, която е 30-40 процента по-ниска от прага на бедността.

Въвеждане на единна система за възнаграждения в бюджетната сфера. Не знам дали си давате сметка какви разлики има между чиновниците в едно или друго министерство, или в една или друга община, коментира Паскалев. Да не говорим в здравните заведения, каза още той.

Една от важните теми, които дискутира партията днес на своите събрания и конференции е темата за реалното местно самоуправление, защото хората се вълнуват най-вече от развитието на техните градове и техните села. И ние очакваме активния диалог, който тече в основните организации и който започва на конференциите, да се пренесе и на предстоящия конгрес. Това каза от своя страна Донка Михайлова.

Темата местно самоуправление в България намалява и това ни тревожи - не работят всички онези много органи и структури, които бяха насочени към решаване на проблемите на демографските диспропорции. Тревожи ни това, че днес само 4-5 български града увеличават населението си, че населението в останалите общини намалява, каза още Михайлова. Ако не видим една цялостна промяна на политиката на държавата в това отношение, България я чакат тежки дни, каза още тя.

Аз ще поговоря малко повече също за политическата част. Много често се казва сега ли е точно моментът да говорим за вътрешни въпроси до определена степен за партията. Да, точно сега е моментът и затова пледираме ние да направим дискусията, която касае всички тези важни за БСП проблеми. Ще се спра на един - идеологията, левите идеи. Виждаме какво се случва в страната. Виждаме ,че някои се опитва да обясни на хората, че няма ляво, няма и дясно, че до голяма степен интересите на хората се защитават и от десните партии, което не е вярно.

Трябва ясно да си дадем сметка кое в нашата политика и идеология хората харесват, кое не харесват, каза от своя страна Петър Мутафчиев, член на Националния съвет на БСП, по време на пресконференция. Трябва да ни е ясно дали нашите идеи и идеология са адекватни към динамично развиващите обществено-икономически отношения.

За какво става дума? Защитата на хората на труда, това са хората на свободния труд. Това са всички тези, които имат пряко отношение с държавата. Виждаме, че България се превръща именно затова в една парадоксална държава. В България стачкува капиталът, протестира капиталът. Хората на труда,тези, които реално са угнетени, не протестират. Тук следва да зададем въпроса къде е левицата, къде са синдикатите, каза още Мутафчиев Според него това са тези, които трябва да поведат хората и да защитят техния интерес.

Мутафчиев обърна внимание на пенсионната система. Според него БСП трябва да има позиция и отговори по тази тема.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.