• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Бързата реакция е предотвратила разрастване на огъня край Смолян

Бързата реакция е предотвратила разрастване на огъня край Смолян

/КРОСС/Продължава гасенето на пожара в Смолян. Опасност за хората няма, но обявеното бедствено положение остава в сила.

От РИОСВ ще извършат проверка дали въздухът не е опасен за хората заради гъстия задушлив дим.

Пожарът избухна вчера в ранния следобед и обхвана над 300 декара. На помощ бяха изпратени два вертолета на Военно-въздушните сили и военни от Сухопътните войски.

В 6 часа сутринта се проведе заседание на кризисния щаб.

Бързата реакция на пожарникарите тази нощ е предотвратила разрастване на пожара край Смолян. Направено е всичко необходимо за безопасността на хората в района, заяви за БНР заместник областният управител Андриян Петров.

Да, едно от огнищата тази нощ се разгоря, но бързата реакция на пожарникарите доведе до това, разрастването да си остане в периметъра, в който е ограничен още от снощи. На мястото има много дежурни, а екипът, който ще продължи да се занимава с последствията от пожара, днес в 6 часа имаше работна среща. Хората вече са организирани, изработваме програма и схема, по която да бъдат разстановани по места. Разбира се, пожарът няма да може да бъде изгасен в днешния или утрешния ден, защото местността е много пресечена, наистина. Най-важното е, че той е локализиран, под наблюдение е, не се дава възможност той да застраши здравето на хората и къщите, които са в региона. Взети са всички мерки. На терен ще бъдат пуснати и доброволчески групи, преминали през обучение и знаят как да действат при подобен род бедствия. Това са хора - професионалисти, каза Петров. 

Заместник-областният управител увери, че са взети всички мерки за защита на гражданите и на доброволците, които гасят пожара край Смолян.

Към момента няма опасност от възобновяване на пожар по върховете на дърветата, но всичко зависи от метеорологичните условия, увери директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян Венцислав Фурлански.

Това горене ще продължи няколко дни, в зависимост от климатичните условия, но няма опасност за прерастване на върхов (пожар - бел.ред.) към момента. Низов е, ограничава се. Това, което има вътре като вторични запалвания, трябва да се изчака да си изгори. Има достатъчно хора и техника. Започва влизане по периферията там, където са тези вторични огнища, за да може самото горене да бъде преустановено, колкото се може по-бързо, каза Фурлански.

Пожарът, който застраши квартал "Райково" снощи, е изпепелил 200 декара иглолистна гора.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.