• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Николай Цонков, БСП: Защо Българската армия е без доставчик на храна?

Николай Цонков, БСП: Защо Българската армия е без доставчик на храна?

/КРОСС/ Българската армия е без доставчик на храна от три години, научи БТВ. Причината е висящата процедура по избор на доставчик. В разследването на Петър Нанев става ясно, че Министерството на отбраната харчи близо 31 млн. лв. без обществена поръчка. По думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в Комисията по отбрана в Народното събрание се лобира за определена фирма. Заместник-председателят на Комисията Николай Цонков заяви в БТВ „Тази сутрин", че са получили писмо от фирма, участвала в търга. То беше адресирано до всички членове на Комисията по отбрана. Битката е за едни средства, които се разпределят за храненето на армията. Повдигането на въпроса започна от Министерство на отбраната с внесен законопроект за промяна на начина, по който се осигурява безплатна храна и ободряващи напитки. Той съвсем бързо беше изтеглен обратно, не беше допуснат за разглеждане по незнайни причини, каза още Цонков. По думите на депутата от БСП е спорно защо законопроектът не е приет. Според него проблемът е в управляващото мнозинство. Нещо се пропуква между ГЕРБ и Обединени патриоти. Ние сме коректив и искаме да се решат проблемите в армията. Този проблем е от 2015 година, той не е на Каракачанов, той е наследен. От 2007 г. са проведени три обществени поръчки. През 2011 година има някакви съмнения за неспазване на закона, но фирмите са доставяли храна. 2015 година - по незнайни причини, три години се водят дела, посочи ощезам.-председателят на Комисията по отбрана.

Иван Пейков от Отбранителна аквизиция към Министерство на отбраната поясни, че в момента не се правят обществени поръчки, а се дават пари на военнослужещите. Това означава да получат левовата равностойност на това, което им се полага за храна. До промяната на Наредба №5 през септември, няма провеждани обществени поръчки за хранене. Ежемесечно се дава тази левова равностойност, изчислява се в зависимост от категорията на съответните военнослужещи, каза Пейков. Служителят на военното ведомство обясни, че парите варират между 6 лв. и 10 лв. на ден. Когато се казва, че са похарчени 30 млн. лв., трябва да се има предвид, че по-голямата част от тези средства са предоставени, като парични средства на военнослужещите. Те ги получават заедно със заплатата си. Ако не бях запознат с истината, щях да повярвам, че министерството върши нещо незаконосъобразно. Има изключения от закона, когато имаме обучения и мисии има обществени поръчки, но не за хранителни продукти, а за готова храна - кетъринг. Това са две различни услуги, заяви Пейков. Той призна, че има дупка в законодателството, но не посочи дали се нарушава Законът, като се изплаща левовата равностойност на военните.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Още от създаването на бъгаската държава е всенещо да се онаследява и винаги предходния е виновен

10.12.2018 16:22:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.